Dan za ekipo Ane Roš. Hiši Franko tri Michelinove zvezdice

Tina Recek Tina Recek
19.09.2023 20:17

Ducat Michelinovih zvezdic sije na vhodih slovenskih restavracij. Katere so jih dobile?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nepopisno veselje kuharskih mojstrov ob podelitvi Michelinovih priznanj  
Robert Balen

Na ljubljanskem gradu se je danes zbrala crème de la crème kulinarike in se iskreno veselila. Kako se ne bi, že četrtič zapored so podelili priznanja chefom restavracij, ki so se prebile v slavni Michelinov kulinarični vodnik za Slovenijo za leto 2023. Z najbolj prestižnim znakom na vhodu se ponaša devet restavracij.

Kulinarična mojstrica Ana Roš s Hišo Franko v Kobaridu ima od letos tri zvezdice in je postala 140. restavracija na svetu s tem najvišjim odlikovanjem Michelinovega vodnika in prva slovenska. Pred tem je tri leta zapovrstjo prejela po dve zvezdici. "Še nisem dojela, malo sem v šoku. Menim, da se bom zjokala enkrat proti večeru. Moram predelati, to so take življenjske prelomnice, ki zarišejo poti za naprej na drugačen način. Priznanje je izjemno. Danes je dan za mojo ekipo, jaz sem tista, ki sem ponižna na kolenih in se ji zahvaljujem," je bila slikovita takoj po podelitvi Roševa. Zatrdila je torej, da ne gre za njeno zmago, ampak zmago okoli 40 ljudi, ki delajo in dihajo z njo. Poudarila je, da je njihov fokus srečen in zadovoljen gost in da naredijo največ, kar lahko. In še, da pri svojemu delu izrabijo vsa znanja in da so vsak dan boljši: "Zato se dogajajo vsa priznanja. Nič ni podarjeno, nič ni padlo z neba."

Potem ko se je lani kot novinka ponašala z eno, je restavracija Milka s chefom Davidom Žefranom iz Kranjske Gore letos osvojila dve Michelinovi zvezdici. Izredno kakovost slovenske gastronomije potrjuje tudi sedem restavracij, ki so obdržale po eno Michelinovo zvezdico: Cob iz Portoroža s Filipom Matjažem, Hiša Linhart iz Radovljice, kjer ustvarja Uroš Štefelin, Hiša Denk ​iz Zgornje Kungote z Gregorjem Vračkom​, ljubljanska Restavracija Strelec z Igorjem Jagodicem, Grič iz Šentjošta nad Horjulom z Luko Koširjem, novogoriška restavracija Dam z Urošem Fakučem in vipavska Gostilna pri Lojzetu s Tomažem Kavčičem.

"Danes ni praznik samo za slovensko gastronomijo, ampak za Slovenijo nasploh," je vzkliknila direktorica Slovenske turistične organizacije Maja Pak. Dejala je, da se Slovenija med Michelinovimi destinacijami uvršča v sam vrh po številu zelenih zvezdic na prebivalca, in čestitala vsem 59 restavracijam in kuharskim mojstrom, ki so prepričali Michelinove inšpektorje.

Nad uspehom je bil navdušen tudi minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han. Kot je dejal, so zanj zaslužni chefinje in chefi, pa tudi slovenski kmetje, vinarji, pomočnice v kuhinjah, vsi, ki delajo v gostinstvu. "Vsem se priklanjam do tal. Upam, da bodo zdržali ta tempo, ni pa lahko. A že s tem, kar delajo danes, so ime Slovenije ponesli po vsem svetu."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta