Dejan Kaloh sporočil Francu Kanglerju: "Vseeno ne manipuliraj. Kaj si torej ti dvignil? Nič."

DR
13.06.2024 11:27

Zaiskrilo se je med poslancem SDS Dejanom Kalohom in kandidatom Janševe stranke na evropskih volitvah Francem Kanglerjem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Franc Kangler in Dejan Kaloh
Igor Napast

Mariborski portal Politikis je sprožil zanimivo debato med Dejanom Kalohom in Francem Kanglerjem, potem ko je objavil prispevek z naslovom "Kangler po sedmem zaporednem volilnem porazu (3x županske, 2x državnozborske, 2x evropske) napovedal politično upokojitev". 

"Zakaj bi bil sedmi zaporedni volilni poraz, g. Kaloh? Osebno ravno nasprotno mislim! Pa poglej volilni rezultat v MB 3, kjer si nazadnje kandidiral za poslanca! Vidiš razliko? Si naredil volilno analizo lokalnih volitev v MB?" se je na družbenem omrežju X oglasil nekdanji mariborski župan, ki je na tokratnih evropskih volitvah kandidiral na listi stranke SDS. V evropski parlament se mu ni uspelo uvrstiti, po preferenčnih glasovih (11.290) je zasedel trinajsto mesto, za strankarskim kolegom Alešem Hojsom in pred Ljudmilo Novak. Od kandidatov Janševe stranke so ga sicer prehiteli še Romana Tomc, Zala Tomašič, Milan Zver in Branko Grims, medtem ko se je Franc Breznik uvrstil na 21. mesto.

Dejan Kaloh, ki ob Anžetu Logarju in Evi Irgl ni podpisal izjave o zavezanosti stranki SDS do konca mandata, je Kanglerju namenil daljši odgovor: "Po dveh dnevih si odgovor zaslužiš, še posebej ker SDS po novem v 'srci' nosiš." In nadaljeval: "Zdaj pa resno. S spodnjo oceno portala Politikis se ne strinjam. Kadar zmaga stranka, zmagajo tudi vsi tisti, ki so na listi te stranke tudi kandidirali. Vseeno pa ne manipuliraj. Najprej, DZ in evropskih volitev ne gre primerjati, kajti gre za dve različni konceptualni volilni zgodbi v drugem času in ob spremenjenih političnih okoliščinah. Dejstva okoli cifer so pa sledeča. Že leta 2019 je SDS (+SLS) na evropskih volitvah dobila v MB3 čez 40%, torej skoraj isto kot 2024. Procentaža je ostala bolj ali manj enaka. Kaj si torej ti dvignil? Nič. Greva dalje. Na DZ volitvah 2022 si bil s svojo NLS vreden točno 8,75%. Jaz s svojo SDS 3x toliko, čez 25%. V MB3 sem jaz s ponosom kandidiral za SDS in z osvojenim poslanskim mandatom slavil 2018 in 2022, vedno nad povprečjem stranke. To je dober pomladni okraj s pametnimi volivci. V 2026 boš tam (spet) ti kandidiral. Tokrat za SDS. To si si vedno želel, to boš dobil. Fajn! Nič narobe. Predvsem pa vesel za SDS, da bo tam, vsaj upam, obdržala poslanca. A dejstvo ostaja, da sem to poslansko ledino za SDS v MB3 prav jaz zaoral in na to sem ponosen. Prej tukaj SDS nikoli ni imela svojega poslanca. Zdaj, če nimaš več nobenih manipulativnih cifer na voljo, se bova spet slišala leta 2026, velja?"

Glede svoje lastniške povezave s portalom Politikis pa je dodal: "Nekateri me še kar 'limajo' na portal Politikis in Demokracijo, zato nekaj 'ekskluzivnih' pojasnil. Najprej. Oba medija cenim, saj je medijska pluralnost eden izmed pogojev za polnokrvno demokracijo. Še več: prvega sem celo pomagal soustanoviti, pri drugem pa sem dolga leta pisal kolumne. A kot kredibilen in transparenten politik s (so)lastništvom v medijih več nisem hotel imeti nič. Podjetje, ki je izdajalo prvi portal, sem prodal ob nastopu svojega prvega poslanskega mandata (2018), svoj 4% delež v Novih obzorjih pa sem prodal lani in predmetno spremembo tudi javil KPK. Ko nekoč več ne bom v službi naroda, pa morda spet postanem medijski mogotec." 

Spomnimo, aprila lani je Kangler, ki ni imel protikandidatov, prevzel vodenje mariborskega mestnega odbora SDS, ki ga je pred tem vodil Dejan Kaloh. Odbor je prevzel po združitvi svoje NLS z Janševo stranko.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta