DeSUS po vetu na proračunska zakona o vnovični podpori še razmišlja

STA, GR.G.
29.11.2019 14:16

Za DeSUS je težava zlasti način izrednega usklajevanja pokojnin.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arhivska fotografija.
Robert Balen

Poslanci DeSUS še ne zagotavljajo podpore zakonu o izvrševanju proračunov in interventnemu zakonu, o katerih bo DZ na zahtevo državnega sveta ponovno odločal. Danes so se sestali s finančnim ministrom, sporen pa je zanje zlasti način izredne uskladitve pokojnin. V primeru potrditve rešitve, kot je predvidena zdaj, napovedujejo novelo zakona. Državni svet je na oba zakona izglasoval odložilni veto v četrtek, izredna seja DZ, na kateri bodo poslanci o njunem sprejemu ponovno odločali, pa je sklicana za ponedeljek popoldne. Tokrat bo za potrditev potrebnih najmanj 46 glasov.
Ali bodo poslanci DeSUS zakona v ponedeljek podprli, bo bolj jasno po današnjem srečanju s finančnim ministrom Andrejem Bertoncljem. "Do ponedeljka je še daleč, imamo še nekaj pogovorov. Na osnovi skupnih stališč poslanske skupine bomo povedali, kako bomo glasovali," je v današnji izjavi novinarjem v DZ povedal vodja poslancev DeSUS Franc Jurša. Za DeSUS je sicer težava zlasti način izrednega usklajevanja pokojnin, kot je na predlog poslancev SAB določen v interventnem zakonu oziroma zakonu o ukrepih na področju plač in drugih stroškov dela v javnem sektorju za leti 2020 in 2021 ter izredni uskladitvi pokojnin. 

Minister za finance RS Andrej Bertoncelj
Andrej Petelinšek

"Smo demokratična stranka"

Jurša je na vprašanje, kaj se je od zadnjega glasovanja spremenilo, da zdaj o podpori še razmišljajo, odgovoril: "Kako bi izgledalo, da poslanci ne bi razmišljali? To bi pomenilo, da nas nekdo vodi s povodcem. Mi smo demokratična stranka in želimo demokratično odločati."
Tudi državni svet se ne strinja, da se pokojnine konec leta 2020 zvišajo v enakem znesku za vse upokojence, kar je tudi vzrok, da je naj izglasoval odložilni veto. Zakon določa tudi omejitve stroškov za plače v javnem sektorju. V zakonu o izvrševanju proračunov za prihodnji dve leti pa se državni svet ne strinja z višino povprečnine za občine. Zardi tega mu je sicer že prvič kot edini koalicijski poslanec nasprotoval poslanec DeSUS Robert Polnar.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta