Dežman se vrača za direktorja Muzeja novejše zgodovine Slovenije, dosedanja direktorica pa dan začela s prijavo policiji

VČ, STA
23.12.2020 15:01
Jože Dežman je muzej v Cekinovem gradu vodil že v času prve Janševe vlade.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ponoči je pred muzejem v Cekinovem gradu nastal pričujoči napis. Kdo stoji za njim in zakaj, je medtem postalo vprašanje za policijo. 
Muzej novejše zgodovine

Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti je za novega direktorja Muzeja novejše zgodovine Slovenije imenoval dr. Jožeta Dežmana. Muzej bo začel spet voditi 1. februarja 2021, imenovan je za pet let, poroča spletno Delo.

Dežman je muzej v tivolskem Cekinovem gradu vodil že v času prve Janševe vlade v drugi polovici prejšnjega desetletja, potem pa se je vrnil v Gorenjski muzej. Že več vlad je tudi predsednik vladne komisije za prikrita grobišča. Ko je prvič direktoroval muzeju, je bila na zemljevid odkritih prikritih grobišč vpisana Huda Jama in muzej je sodeloval pri tem.

Jože Dežman
Robert Balen

Da bo tudi na vrhu Muzeja novejše zgodovine slejkoprej sprememba pod to vlado, je bilo jasno že iz nekaterih prejšnjih kadrovskih potez (zgodovinarja) Simonitija. Dosedanja direktorica dr. Kaja Širok je bila na tem mestu dva mandata.

No, prav minulo noč se je na ploščadi pred muzejem pojavil napis "Sramota". Širokova se je z dopusta oglasila, da so dogodek, oskrunjenje takoj prijavili policiji. 

"Smo in želimo ostati samostojne ustanove, ki nadzorujejo vsebino in celovitost svojih programov, razstav in dejavnosti, ne glede na vir financiranja ali model upravljanja. Naša strokovna in institucionalna integriteta je tu na prvem mestu, ne pristajamo na ustrahovanja in diskreditacijo našega dela. Smo in ostajamo družbeno odgovorni, spodbujamo neodvisnost in znanstveno svobodo, strpnost in medsebojno spoštovanje brez ogrožanja profesionalni muzejskih standardov," se je odzvala direktorica.

Podobni napisi so se pojavili tudi na muzejski ploščadi pred Muzejem sodobne umetnosti Metelkova in vhodom v Slovensko kinoteko na Muzejskem trgu v Ljubljani.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta