Dijakinja naj bi fizično obračunala z oskrbovanko doma starejših občanov: Maljevac zatrjuje, da so že ukrepali

M.R., STA
05.09.2023 15:35

Ministrstvo za solidarno prihodnost obsoja dogodek, ki se je zgodil na enem izmed socialnovarstvenih zavodov, je na novinarski konferenci povedal minister Simon Maljevac.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Mediji so poročali, da je dijakinja med opravljanjem študentskega dela v enem od domov starejših občanov na Dolenjskem  fizično obračunala s stanovalko, jo vlekla za nos in lase, pred stanovalcem v invalidskem vozičku pa posmehljivo plesala. Svoje početje je snemala in objavljala na družbenih omrežjih. Posnetek so okoli 14. ure dobili tudi na ministrstvu za solidarno prihodnost. 

Minister Simon Maljevac je dejal, da na ministrstvu dogodek obsojajo. Takoj so poklicali v sam zavod in zahtevali, da zaščiti žrtev in ustrezno ukrepa proti osebi, ki je dejanje storila. V zavodu so to tudi storili in dogodek prijavili ustreznim organom, je pojasnil minister. Po poročanju medijev naj bi o tem obvestili policijo.

Simon Maljevac
Rok Šavel

Maljevac je dejal, da to ni prvi tak dogodek in da se jih je v preteklosti zvrstilo že več. "To je še en dogodek, na podlagi katerega se lahko učimo," je menil. Socialno zbornico bodo pozvali, naj pripravi izobraževanje, ki je povezano z nasiljem.

Vsaki žrtvi, ki se sooča z nasiljem, je treba nuditi psihosocialno podporo, kar je zavod tudi storil in jo bo tudi še naprej nudil, je zatrdil minister, ki je prepričan, da bo zavod izvedel interni nadzor, ostali organi pa bodo ukrepali v skladu s svojimi pooblastili. 

Pojasnil je tudi, da so vsi zaposleni v socialnovarstvenih zavodih že sedaj deležni izobraževanja o ravnanju s starejšimi. "Trendi in raziskave kažejo, da je nasilje nad starejšimi nek fenomen, ki mu bomo morali kot družba posvetiti več pozornosti. Tudi na podlagi današnjega dogodka pa bomo socialno zbornico pozvali, da oblikuje posebno izobraževanje glede nasilja, da bodo zaposleni dobili še dodatna znanja," je še poudaril Maljevac.

Golob: Nasilje nad starejšimi je zavržno

Starejši, zlasti tisti, ki ne zmorejo več skrbeti zase, so ena najranljivejših družbenih skupin, zato je vsakršno nasilje nad njimi nedopustno in zavržno, je na Twitterju zapisal premier Robert Golob. Poudaril je, da moramo kot družba starejše zaščititi in jim nameniti posebno pozornost, saj si zaslužijo dostojno starost. "Skupaj se moramo zoperstaviti vsakršni obliki nasilja in sovražnega govora. Bodimo skupnost, ki temelji na solidarnosti in medgeneracijski povezanosti," je še pozval premier.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta