Direktor OVS Matijevič se ne strinja s Toninom. Zapisnik ostaja zaupen

Aleš Kocjan
16.05.2019 15:31

Obrambna obveščevalna služba OVS ščiti ministra Karla Erjavca, saj ne dovoli umika zaupnosti z zapisnika o zadnjem obisku poslancev na sedežu obrambne obveščevalne službe.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Perdsednik KNOVS Matej Tonin želi javnosti predstaviti izsledke nadzora na sedežu OVS, direktor službe Dejan Matijevič se s tem ne strinja zaradi varovanja tajnih podatkov.
Robert Balen

Direktor obrambne obveščevalno-varnostne službe (OVS) Dejan Matijevič se ni strinjal z objavo zapisnika, ki je nastal po obisku parlamentarne komisije za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb (KNOVS) na sedežu OVS. Spomnimo, da so trije člani KNOVS 23. aprila opravili nadzor v zvezi z dejavnostjo OVS, ki jo je ta služba izvajala v zvezi z morebitnim obrekovanjem načelnice generalštaba Slovenske vojske Alenke Ermenc s strani brigadirja Mihe Škerbinca.
​Po navedbah podpredsednika KNOVS Žana Mahniča je bila omenjena preiskava OVS zaključena 12. aprila in da se očitki zoper Škerbinca niso potrdili. V nadaljevanju so se v javnosti - tudi s strani obrambnega ministra Karla Erjavca - pojavljale drugačne informacije, zato smo na parlamentarno KNOVS skladno z zakonom o dostopu do informacij javnega značaja naslovili zahtevo za umik stopnje tajnosti z zapisnika o nadzoru na OVS, iz katerega bi utegnilo biti razvidno, ali je bilo poročilo OVS zaključeno in kakšne so bile ugotovitve.
Tonin je v torek na naš poziv že preklical stopnjo tajnosti z zapisnika o izvedenem nadzoru na OVS, a dokument s tem še ni postal javno dostopen, saj ga je poleg njega podpisal še šef OVS Matijevič, ki bi se moral z umikom stopnje tajnosti prav tako strinjati. A Matijevič je to možnost zavrnil in v dopisu, ki ga je posredoval članom KNOVS, zapisal, da so se med nadzorom na OVS obravnavali tajni podatki in da tudi s poročila OVS, ki je nastalo med preiskavo Škerbinčevega vedenja, ni bila umaknjena stopnja tajnosti.

Dz
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta