Dogajanje v NSi: Od predvolilnih razmislekov do tviteraškega zdrsa

15.09.2021 06:00
Po zadnjem druženju stranke Mateja Tonina smo preverili ozadje stališča na twitter profilu NSi, ki je izzvalo številne reakcije in zaokrožilo tudi s pomočjo evropske poslanke Ljudmile Novak.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predsednik NSi Matej Tonin na zadnjem strankarskem druženju, kjer se je čutilo, da so odnosi z evropsko poslanko Ljudmilo Novak nekoliko ohlajeni. 
Luka Mlakar

"Slovenski politični prostor je predvidljiv. Vlade pod vodstvom SDS v družbo vnašajo stalne konflikte. Leve vlade novih obrazov so neučinkovite in v stalnih notranjih sporih. Cilj NSi pa je prinesti Sloveniji normalnost in razvoj brez konfliktov." Tako je bilo po nedeljskem taboru v Žužemberku prebrati na twitter profilu NSi in zapis, v katerem naj bi povzemali govor predsednika stranke in podpredsednika vlade Mateja Tonina, se je ekspresno hitro razširil. Twitter sfera se je spraševala predvsem o utemeljenosti kritike vladam pod vodstvom SDS, ki da v družbo vnašajo stalne konflikte, ko pa NSi v njej sodeluje prav zdaj. Izzvali so tudi premisleke, ali je to skok v predvolilno kampanjo, začetek oddaljevanja od največje koalicijske stranke in odpiranje vrat za druga povolilna paktiranja.

V izogib špekulacijam ...

Predsednik NSi je v svojem govoru to držo tudi nakazal. Dejal je, da stabilne vlade v prihodnje ne bo možno graditi brez sodelovanja preko politične sredine. "Prav tako zanesljivo vemo, da v prihodnost usmerjene vlade, ki bo znala Slovenijo peljati na pot razvoja, ne bo brez NSi," je že znano strankino stališče ponovil v trenutkih, ko imajo stranke leve sredine na mizi dogovor o povolilnem sodelovanju, po katerem pa z SDS in njenimi trenutnimi partnerji po volitvah ne bi sodelovale.

Na NSi smo naslovili vprašanje, kaj so kot zdajšnja partnerica SDS želeli sporočiti z zapisom, da vlade pod vodstvom SDS v družbo vnašajo stalne konflikte. Prejeli smo pojasnilo: "Predsednik NSi včeraj (v nedeljo, op. p.) na taboru v Žužemberku govora ni imel vnaprej zapisanega, zato je pri povzemanju njegovega govora v živo na NSi twitter profilu žal prišlo do rahlega odstopanja od govorjene besede. Ker je bil tvit zapisan v tako imenovani niti, bi brisanje tvita in objava novega zbrisalo celotno nit objav s tabora." Dodali so, da so v izogib špekulacijam pod tvit objavili povezavo videa. Iz tega je razvidno, da je Tonin izjavo formuliral nekoliko drugače, in sicer, da so se vlade pod vodstvom SDS izkazale, da "so v stalnem konfliktu z mainstream mediji in levimi nevladnimi organizacijami". Do našega vprašanja, ali za zapisanim na twitterju vendarle stojijo, se v NSi niso opredelili.

Z evroposlanko sobivajo

Zapis je med drugim poobjavila tudi evropska poslanka iz vrst te stranke Ljudmila Novak, ki je večkrat problematizirala delovanje aktualne vlade, posebej dejanja premierja in predsednika SDS Janeza Janše. Javna skrivnost je, da so odnosi med njo in predsednikom Toninom zreducirani na profesionalne. Čeprav je bila s stališči proti aktualni vladi večkrat posredno kritična tudi do lastne stranke, ji po zagotovilih iz NSi nikdar niso zažugali s sankcijami. Tonin je za Večer pred meseci tudi poudaril, da ima NSi "močno notranjo demokracijo, zato ločena ali manjšinska mnenja še ne pomenijo izključevanja ali kakšnega drugega šikaniranja".

V stranki naj bi se tako Novakova kot vodstvo dobro zavedala moči in pozicije drug drugega in zato dobro sobivajo. Novakova je letos v spletnem zapisu tudi že odbila namige, da bi ustanavljala lastno stranko, in ob tem zapisala, da je preveč garala za ohranitev krščanske demokracije v Sloveniji. Po neredkih ocenah ji je NSi, ki jo je z desetletnim predsedovanjem vendarle pomembno zaznamovala, še vedno zelo blizu. Tudi sama je na nedeljskem srečanju NSi pripomnila, da bo stranki na prihajajočih državnozborskih volitvah pomagala, kolikor bo v njeni moči. Kot je poudarila, so prioritetne državnozborske volitve, za odločitev o predsedniških pa da je še čas. Spomnimo namreč, da ji je bilo mesto kandidatke za predsedniške volitve že večkrat pripisano, sploh ker dalj časa zaseda vrh lestvice najbolj priljubljenih politikov. A v političnih kuloarjih so pri ocenah o njeni kandidaturi še zadržani. Nedavno se je v Večeru do tega opredelil vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat, ki je dejal, da bi Novakovo podprl, če bi se za to odločila.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta