Dominika Švarc Pipan: Moj odstop ne bi pripomogel k rešitvi glede sodniških plač. Ministrica sodnike poziva k dialogu

Va, STA
05.01.2024 11:20

Glavni odbor Slovenskega sodniškega društva je včeraj, ob napovedi bele stavke sodnikov, ministrico za pravosodje in predsednika vlade zaradi neizvršitve odločbe ustavnega sodišča o sodniških plačah pozval k odstopu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pred novim letom je ministrica za pravosodje priznala, da za interventni zakon v zvezi s plačami sodnikov nima podpore v vladni koaliciji. 
Robert Balen

Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan se je dan po enourni prekinitvi dela na sodiščih in tožilstvih in napovedi bele stavke zavezala, da bo odločba ustavnega sodišča o sodniških plačah izvršena, vendar z zamikom. Sodnike je pozvala k dialogu. Dejala je, da razlogov ali argumentov sodnikov, ki so jo pozvali k odstopu, ne pozna. Meni, da s tem ne bi bili bližje rešitvi.

Ministrica zdaj o kolektivni odločitvi vlade 

Ministrica pravi, da se je vlada kolektivno odločila in zavezala, da bo pripravila celovito rešitev plač v javnem sektorju. "To ne pomeni, da ustavna odločba ne bo izvršena, ampak da bo izvršena, žal z zamikom, ker dogovora s sindikati javnega sektorja, ki bi vodil v sistemsko rešitev plačnega sistema, še ni," je dejala.

Še naprej si bo prizadevala, da se plačni položaj sodnikov v čim krajšem možnem času uredi skladno z ustavno odločbo. "Njihova pričakovanja so legitimna, prav tako kot so legitimni tudi njihova jeza, razburjenost in frustracija. Vprašanje pa vendarle je, ali je najbolj ustrezno, da kot orodje uveljavljanja svojih pravic in interesov uporabijo stavko, ki bo potekala predvsem na plečih ljudi, strank v postopkih," pravi.

Za poziv sodnikov in tožilcev, naj odstopi, je izvedela iz medijev. "Ne poznam konkretnih razlogov ali argumentov za svoj odstop, ne vidim torej nobene koristi v tem, da bi odstopila kot ministrica," je komentirala.

Dejala je, da si želi čimprejšnjega pogovora s koalicijo o najbolj ustrezni rešitvi. Kdaj bo to, ni opredelila, saj sama ni del pogajanj o plačnem sistemu javnega sektorja.

Ministrica se še sprašuje, ali so napovedane aktivnosti sodnikov, kot je denimo nesodelovanje v volilnih komisijah pred evropskimi volitvami, smotrno. "Če sodniki mislijo, da bodo z blokiranjem evropskih volitev povzročili zmanjšanje ugleda Slovenije v mednarodni skupnosti, se seveda vprašamo, kakšen je njihov interes, da si to želijo," je poudarila.

Skladno z zakonom o volitvah v državni zbor sta namreč za predsednika Državne volilne komisije (DVK) in njegovega namestnika imenovana sodnika. Poleg tega so izmed sodnikov imenovani predsedniki in namestniki predsednika volilnih komisij volilnih enot ter predsedniki okrajnih volilnih komisij.

V DVK so pojasnili, da je zaenkrat preuranjeno govoriti o posledicah morebitnega nesodelovanja sodnikov pri pripravah na volitve v Evropski parlament. "Državna volilna komisija doslej ni bila obveščena o odstopih sodnikov z mesta predsednikov volilnih komisij," so dodali. 

Švarc Pipan je v izjavi za medije komentirala še, da odstop državne sekretarke Valerije Jelen Kosi na ministrstvu za pravosodje razume. Ali ga bo sprejela, se bo odločila v ponedeljek, si pa želi, da bi s sekretarko izpeljala še prenovo sodniške zakonodaje.

V SD presenečeni, da se njihovo ministrico poziva k odstopu

Že prej danes so jo v bran vzeli njeni Socialni demokrati. Ministrica Dominika Švarc Pipan si je vse od odločbe ustavnega sodišča v juniju lani prizadevala, da se neustavno stanje glede sodniških plač odpravi še pred iztekom roka, ki ga je določilo ustavno sodišče, to je pred 3. januarjem letos, poudarjajo v ministričini stranki.  

Ministrstvo za pravosodje je od takrat pripravilo več rešitev, zadnja je interventni zakon, ki bi premostil obdobje do uveljavitve plačne reforme v javnem sektorju. Ob tem velja poudariti, pristavljajo v SD, da tu ne gre za parcialno urejanje plač posamični skupini, temveč za spoštovanje pravne države in krepitev neodvisnosti sodstva kot temeljnega stebra pravne države.

Ker v vladni koaliciji konsenza za takšen zakon ni bilo, je pravosodna ministrica tudi večkrat javno opozorila na morebitne posledice, če se odločba ustavnega sodišča ne izvrši.

Socialni demokrati so prepričani, da je koalicija, ki se je zavezala k odločnemu spoštovanju in varovanju pravne države, odgovorna v prihodnjih dneh poiskati politično voljo za rešitev nastale situacije. SD zato pričakuje čimprejšnji pogovor med koalicijskimi partnerji in verjame, da bo pokazal pot iz tega stanja. 

Vladi kot prvi nosilki izvršilne veje oblasti mora biti v največjem interesu, predvsem pa odgovornosti, da se odločbe ustavnega sodišča spoštuje, poudarjajo koalicijski partnerji Svobode in Levice.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta