Dr. Ernest Petrič o pripetljaju na petkovem kolesarskem protestu: Samo čez cesto sem šel. Nihče me ni vprašal, ali me lahko snema

30.05.2020 11:00

Vplivnega svetovalca predsednika republike smo vprašali, kaj je z(a) njegovo jezno izjavo, ki je zaokrožila v besedi in sliki. Predsednik Pahor je s spornim posnetkom seznanjen, so sporočili iz predsedniške palače.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ernest Petrič se je po odhodu z ustavnega sodišča preselil v predsedniško palačo, med svetovalce Boruta Pahorja.
Andrej Petelinšek

"Torej vi demonstrirate za ne vem kaj. A vas ni sram." Te besede vidno razburjenega nekdanjega ustavnega sodnika dr. Ernesta Petriča, svetovalca predsednika republike, je na petkovih kolesarskih protestih v Ljubljani ujela neznana kamera. In so družbena omrežja začela pregorevati. Padajo opazke na račun staroste v predsdnikovem uradu, padajo vprašanja, ali je Petričevo obenem tudi mnenje predsednika republike ... 

"Šel sem v garažo po avto po enem pogrebu. Stal sem ob cesti, da bi šli demonstranti mimo. Ko so mi policisti rekli, naj nadaljujem pot, pa so mi sledili in me snemali, ne da bi me bili karkoli vprašali, ne da bi jim bil dovolil. Potem so padle tudi še nekatere neprimerne besede," pripetljaj s protestniki za Večer opisuje dr. Petrič. "Samo čez cesto sem šel," pravi. In da nima nič proti demonstriranju za karkoli ali proti, protest je v demokraciji pravica. A je, dodaja, pravica tudi neposeganje v človekove pravice in svoboščine tistih, ki ne protestirajo. To, naključni mimoidoči, da je bil sam v petek. Njegova jeza, tisti "a vas ni sram", je bila usmerjena v te, ki so ga slikali in snemali, poudarja. Kar se mu je zgodilo, ima za hud poseg v človekove pravice. "Predsednik republike nima nič s tem," pribije.
Iz predsedniške palače so popoldne sporočili, da je predsednik republike s posnetkom seznanjen, dr. Ernest Petrič je svoje stališče v soboto pojasnil. Predsednikova stališča do protestov so znana, pravijo pri predsedniku in navajajo iz intervjuja Boruta Pahorja za zadnje Nedelo: "Ko ljudje menijo, da morajo pokazati nezadovoljstvo, so demonstracije upravičene. Politika mora biti previdna, da ne daje občutka, da na proteste gleda samo kot na preživljanje prostega časa protestnikov. Mora poskušati razumeti, kaj sporočajo." Predsednik republike vedno in v zadnjem času še posebej opozarja na pomen strpnosti in dialoga, dodajajo k temu pri Pahorju.
{twitter}https://twitter.com/drzavljanisveta/status/1266638366390525952{/twitter}
Mnenja nekdanjega ustavnega sodnika so vplivna, znano je, kaj si misli o "skupnostnih" pojavih tačas. "Najbolj upravičeni bi bili demonstrirati in nekaj zahtevati tisti, ki so nosili največje breme sedanje situacije; medicinske sestre, zdravstveni delavci ..., tisti, ki so garali in se odpovedovali ne vem čemu vse. Ampak kolikor sem uspel spremljati - njih nisem videl, da bi demonstrirali," je na začetku protivladnega kolesarskega gibanja rekel v intervjuju za TV Slovenija. "Skrbi me tendenca, da bi probleme reševali na ulici," je takrat, v začetku maja, še rekel in pohvalil odziv vlade ter zdravstva v koronakrizi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta