Drugo leto zapored so informativni dnevi potekali preko spleta. Brez tehničnih zapletov ni šlo

Franja Žišt Franja Žišt
12.02.2022 06:00

Na nekaterih šolah bodo dogodek ponovili čez teden dni, omogočili pa bodo tudi individualne obiske šol po predhodni najavi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kdaj bodo informativni dnevi spet potekali v živo kot nekdaj? 
Sašo Bizjak

"Najprej sem si želela ogledati predstavitev mariborske Prve gimnazije, a so imeli težave s prenosom in nisem uspela vzpostaviti povezave. Zato bom poskusila spet popoldne, dopoldne pa sem si potem ogledala predstavitev na III. gimnaziji Maribor," je devetošolka Nika z ene od mariborskih osnovnih šol opisala svojo izkušnjo z informativnimi dnevi na daljavo. "Seveda to ni isto kot v živo, so nam pa predstavili, kako poteka delo, in odgovarjali na naša vprašanja. Izvedela sem vse, kar me je zanimalo," nadaljuje sogovornica. Vseeno pa se sprašuje, zakaj si devetošolci niso mogli ogledati srednjih šol v živo. "Zakaj pa so vrtčevski otroci v preteklih dneh lahko prišli k nam na obisk v šolo?" izpostavi Lana in pove, da so za najmlajše na šolah pripravili delavnice in predstavitve šol, čeprav bodo namesto njih o izbrani osnovni šoli odločali starši, medtem pa so učenci, ki bodo v prvi vrsti srednje šole vendarle izbirali sami, prikrajšani za živo doživetje.

Več zanimanja, kot so pričakovali

"Opravičujemo se vsem bodočim dijakom, ki so imeli težave z dostopom do našega dogodka," pravi ravnatelj Prve gimnazije v Mariboru Herman Pušnik in dodaja, da so imeli težave s platformo Informativni dnevi, preko katere je potekala predstavitev šole. Težavo so kasneje rešili. Da je šlo za preobremenitev strežnika zaradi večjega obiska od pričakovanega, je pojasnil vodja projekta Virtual event Mitja Špes. Preko njihove platforme je bilo informativne dneve mogoče spremljati na 27 srednjih, višjih in visokošolskih ustanovah, na nekaterih, domnevno tistih, za katere je bilo največ zanimanja, so nastale tehnične težave. Prenos so lahko spremljali tisti, ki so se k ogledu prijavili prej, ostali pa šele kasneje, ko so odpravili tehnične težave na strežniku. "Dopoldne smo nato opravili vzporedno zoom predstavitev, popoldne bo enako, verjetno bomo dogodek čez teden dni ponovili. Še vedno pa velja, da so po predhodni najavi možni individualni ogledi šole v februarju in marcu," je ob tem dodal Pušnik.

Že lani so informativni dnevi potekali na daljavo.
Tadej Regent

Celo vonj šole lahko pripomore k odločitvi

Devetošolec Lan Alibeg Šešok iz Litije se je udeležil informativnega dneva za Gimnazijo Litija, ki je potekal preko zooma. "Videokonference se je udeležilo približno 60 učencev, sprejeli pa so nas ravnateljica, nekaj profesorjev in dijakinja prvega letnika. Šolo so temeljito in zanimivo predstavili, razjasnili veliko stvari, podali informacije na vseh področjih in odgovarjali na osebna vprašanja učencev. Skratka, predstavitvi ni manjkalo nič. A vseeno bi imel informativni dan v živo veliko prednost. Že tako majhna stvar, kot so okolje, arhitektura, mogoče celo vonj, lahko pripomore k odločitvi učenca. V živo bi si šolo lahko ogledal tudi z nekaterimi prijatelji, ki imajo zanimanje za Gimnazijo Litija. Res pa je, da sem zelo zadovoljen, da je bila predstavitev, pa čeprav v takšni obliki, na začetku epidemije niti to ni bilo možno," je zgovoren sogovornik.

"Vse je delalo, vse je potekalo v redu in smo zelo zadovoljni, tudi velik obisk smo imeli, učenci so pokazali veliko zanimanja za naše programe," je vtise včerajšnjega informativnega dne strnila direktorica Šolskega centra Ljubljana Nives Počkar. "Ni pa nobene večje razlike v zanimanju, če primerjamo informativni dan s tistimi, ki so potekali v živo," pravi sogovornica. Bodočim dijakom so dali na razpolago več možnosti, da se seznanijo s šolo, med drugim tudi s 3D-predstavitvijo, kako so obiskovalci spletnih strani zadovoljni s predstavitvijo šole, pa ne vedo, saj za razliko od let, ko so učence videli v svojih učilnicah, povratnih informacij nimajo.

Ustrašili so se, da je kaj hujšega

Informativni dnevi so potekali tudi na fakultetah. "Na FDV ne moremo izvesti informativnega dneva za bodoče študente, ker trenutno ne moremo dostopiti do zooma. Nekateri računi FDV za zoom so blokirani," je dopoldansko dogajanje na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani z zapisom na družbenih omrežjih povzel dr. Marko Milosavljević. A so tudi tam rešili zaplet. "Imeli smo nekaj težav s prijavami zaposlenih v prijavni sistem. Ustrašili smo se, da je kaj hujšega, a se je izkazalo, da ni," je pojasnila predstavnica za stike z javnostmi Ajda Zvonar. Pri skupni predstavitvi ni bilo težav, pri eni izmed predstavitev programov pa so imeli nekaj zamude.

O srednješolskih, višješolskih in visokošolskih programih se bodo učenci in dijaki lahko na daljavo seznanili še danes, za prihodnje leto pa se vsi nadejajo, da bodo informativni dnevi spet potekali v živo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta