(DRUŽINSKO PODJETNIŠTVO) Vodilni proizvajalec pisal v Evropi

Srečko Klapš Srečko Klapš
07.06.2019 17:25

Med najboljšimi družinskimi podjetji, kjer delo združujejo tri generacije, tudi celjski Vivapen, ki največ izvaža v Nemčijo, ZDA, Južno Ameriko in na Tajvan.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tri generacije družine Melanšek, Vivapen, od leve: ustanovitelj Jože, direktorica Petra in sin Luka foto: Matjaž TAVČAR
Matjaž Tavčar

Slovensko podjetje Vivapen je ta četrtek na svetovnem srečanju družinskega podjetništva v Monaku prejelo nagrado odličnosti za družinsko podjetje. Na dogodku World Entrepreneur of the Year (WEOY), ki ga organizira mednarodno podjetje EY, so podelili nagrade najuspešnejšim družinskim podjetjem iz 22 držav. Vivapen, ki proizvaja raznobarvna pisala, je vodilni proizvajalec nalivnih peres, rolerjev in črnil v Evropi. Direktorica Vivapena Petra Melanšek je ob prejemu nagrade povedala, da jim to pomeni potrditev, da nekaj delajo prav že 52 let in da je njihov trud tudi prepoznan: "Oče je že kot obrtnik imel vizijo in si je cilje vedno postavljal visoko. Kljub vsemu pa je ohranil svoje vrednote in jih prenesel tudi na družino in kolektiv."


Prebili so se tudi na kitajski trg

Družinsko podjetje, ki sta ga v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja ustanovila Jože in Vanda Melanšek, od leta 2007 pa ga vodi njuna hči Petra, proizvaja raznobarvna pisala, kot so nalivna peresa, rolerji, brisalci za črnilo in flomastri, črnila, črnilne vložke ter šolski in pisarniški pribor. Sodeluje z različnimi svetovnimi proizvajalci pisal, kot je denimo Faber Castell. Prav zaradi izdelkov, ki so jih z njimi razvili, je Vivapenu uspel preskok od proizvajalcev šolskih nalivnikov k pisalom višjega cenovnega razreda.
Podjetje kar 99 odstotkov prihodkov ustvari na tujem trgu. Največ izvaža v Nemčijo in druge države EU, ZDA, Južno Ameriko in na Tajvan. V začetku tega leta pa mu je uspel preboj na kitajski trg. Zanj je zaslužen Petrin sin Luka, ki je skupaj z njenim nečakom Tomažem že tretja generacija Melanškov, ki so svoje življenje zapisali pisalom.
Pri delu združujejo različna znanja, tudi s področja fizike, kemije in strojništva. Pot do višje dodane vrednosti, ki je njihov cilj, jih vodi tudi preko avtomatizirane in robotizirane proizvodnje, v katero vlagajo zadnji dve leti: "Pošteno delo, kakovost, fleksibilnost in inovacije so tisto, kar naše kupce prepriča o sodelovanju z nami in skupnem razvoju. Smo inovativni in imamo osebni odnos s partnerji. Prav z dolgoletnim trdim delom smo dosegli na trgu dobre reference," je še dejala Petra Melanšek.

Slovenska družinska podjetja nagrajena četrto leto zapored

Letošnjega slovenskega predstavnika Vivapen je izbrala neodvisna komisija, ki jo sestavljajo dr. Boštjan Antončič, predstojnik katedre za podjetništvo na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani, Edita Krajnović, direktorica družbe Mediade, in predsednik komisije Matjaž Čadež, ustanovitelj podjetij Halcom in MBILLS. Vivapen je komisija izbrala na osnovi osmih kriterijev odličnosti. "Podjetje odlikujejo njegova vpetost v mednarodno okolje in podjetnost, usmerjenost v ozko tržno nišo, vpetost tretje generacije v podjetje in preskok na izdelke z višjo dodano vrednostjo," so v utemeljitvi izbora izpostavili člani komisije. Mednarodno podjetje EY je že četrto leto zapored podelilo nagrado odličnosti slovenskemu družinskemu podjetju – lani je nagrada šla podjetju Lumar IG, pred tem sta jo prejela KLS Ljubno in Roto.
"Veseli smo, da lahko slovenska družinska podjetja postavimo ob bok drugim svetovnim družinskim podjetjem in tako vsako leto dokazujemo, da se lahko povsem enakovredno merimo z njimi," pa pravi Mojca Emeršič, vodja družinskega podjetništva v EY Slovenija. Jeseni načrtujejo izdajo šeste knjige Družinsko podjetništvo Slovenija, kjer bo predstavljenih novih deset uspešnih slovenskih družinskih podjetij.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta