Država s pol milijarde evrov rešuje HSE

Srečko Klapš
05.12.2022 20:04

Slovenski državni holding Holdingu Slovenske elektrarne "za premostitev likvidnostnega primanjkljaja" nakazal 492 milijonov evrov

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V HSE so morali kupovati električno energijo na trgu - v času, ko so cene električne energije zaradi ruske invazije v Ukrajini močno porasle.
Igor Napast

Slovenski državni holding (SDH) je včeraj vplačal prvo od dveh tranš potrebnih finančnih sredstev za premostitev likvidnostnega primanjkljaja Skupine HSE v višini 300 milijonov evrov, drugo v višini 192 milijonov evrov pa bodo vplačali do 15. decembra letos. "Skupina HSE se je v zahtevni finančni situaciji znašla zaradi spleta negativnih dejavnikov, povezanih z energetsko krizo, zgodovinsko nizko hidrologijo v letošnjem letu, ustavitve Teša zaradi stisnitve enega od dveh odkopnih polj Premogovnika Velenje in nezmožnosti dobave zadostnih količin lignita ter zmanjšane pripravljenosti komercialnih bank za financiranje kratkoročnih likvidnostnih potreb," pojasnjujejo dano finančno injekcijo pri SDH in dodajajo, da bodo zasledovali cilj, da HSE celotni znesek vrne ustanovitelju najkasneje do konca leta 2024.

V HSE, ki ga od nedavno vodi Tomaž Štokelj, pa pojasnjujejo, da je bilo letošnje leto najzahtevnejše v zgodovini HSE. "Proizvodnja hidroelektrarn bo zaradi slabe hidrologije za 32 odstotkov nižja od načrtovane. Težave so se zaradi zahtevnih geoloških razmer in stebrnih udarov ter stisnitve enega od dveh odkopnih polj nakopičile tudi v Premogovniku Velenje, ki bo kljub uvozu premoga lahko zagotovil precej nižje količine premoga, to pa bo vplivalo, da bo proizvodnja v Tešu, ki v normalnih razmerah zagotavlja kar tretjino vse slovenske električne energije, za petino nižja." Posledično so morali v HSE kupovati električno energijo na trgu - v času, ko so cene električne energije zaradi ruske invazije v Ukrajini močno porasle. Skupina HSE bo tako poslovala z izgubo, ocenjeno na 460 milijonov evrov. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta