Državni proračun: Koalicija izpostavlja investicije, opozicijo skrbi primanjkljaj

Darja Kocbek
18.11.2021 06:00

Predlagani proračunski dokumenti za leti 2022 in 2023 nakazujejo dodatno spodbujevalno fiskalno politiko, čeprav se ob omejitvah na ponudbeni strani že pojavljajo znaki pregrevanja gospodarstva, opozarja fiskalni svet.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Na finančnem ministrstvu na očitke glede primanjkljaja odgovarjajo, da bi lahko brez visokega zneska načrtovanih investicij proračun uravnotežili že naslednje leto. 

Robert Balen

Poslanci državnega zbora bodo danes glasovali o predlogih proračunov za leti 2022 in 2023. V predlogu proračuna za leto 2022 vlada predlaga odhodke v višini 13,94 milijarde evrov in prihodke v višini 11,47 milijarde evrov. Za proračun za leto 2023 imajo poslanci na mizi predlog, v katerem so predvideni prihodki v višini 11,8 milijarde evrov, odhodki pa v višini 13,36 milijarde evrov.

V razpravi, ki so jo začeli v torek in nadaljevali včeraj, so poslanci koalicije nizali razloge, zakaj bodo predlog vlade podprli, poslanci opozicije pa, zakaj ga ne morejo podpreti. Poslanske skupine so k predlogu proračuna za leto 2022 vložile 55 dopolnil za prerazporeditev sredstev. Med njimi je dopolnilo opozicije, da bi za ureditev novega vira pitne vode za prebivalce Anhovega v prihodnjem letu zagotovili pol milijona evrov. Podobno dopolnilo so poslanci SD, LMŠ, Levice, SAB in NeP vložili tudi k predlogu proračuna za leto 2023.

Vlada podpira pet dopolnil, ki so jih vložile koalicijske SDS, NSi in SMC. Jožef Horvat (NSi) je v včerajšnji razpravi povedal, da bodo podprli kar nekaj dopolnil opozicije. Med temi amandmaji naj bi bil tudi tisti za zagotovitev pol milijona evrov v letu 2022 za ureditev novega vira pitne vode za prebivalce Anhovega.

Jure Ferjan (SDS) je v razpravi izpostavil visoko raven načrtovanih investicij. Zanje bo v vsakem od prihodnjih dveh let na voljo več kot 2,2 milijarde evrov. To porabo bo omogočalo predvsem višje črpanje evropskih sredstev, predvsem iz sklada za okrevanje in odpornost. Andrej Černigoj (NSi) je izpostavil investicije na področju zdravstva in infrastrukture ter dejal, da se predvsem zvišujejo sredstva za občine. Jožeta Lenarta (LMŠ) pa skrbijo visoke investicije v vojsko, opozoril je še, da je bilo za nevladne organizacije predvidenih dobrih 300 milijonov evrov, ta znesek je zdaj prepolovljen. Violeta Tomič (Levica) ugotavlja, da je pol manj denarja namenjenega tudi za neodvisne ustvarjalce v kulturi.

Bojana Muršič (SD) je opozorila, da bo že letos primanjkljaj s štirimi milijardami evrov bistveno višji kot lani. Vlada po njenih besedah troši neodgovorno in to je zanjo skregano z zdravo kmečko pametjo. Od 3,5 milijarde evrov primanjkljaja v letu 2020 je bilo le dve milijardi evrov namenjenih za reševanje covidne krize, od štirih milijard evrov v letu 2021 le 2,2 milijarde evrov, od 2,5 milijarde evrov prihodnje leto pa zgolj 640 milijonov evrov, je izračunal Vojko Starovič (SAB). "Pet milijard evrov primanjkljaja gre za reševanje covidnih problemov, pet milijard evrov pa za vaše želje," je triletno proračunsko bilanco seštela Alenka Bratušek (SAB).

Minister za finance Andrej Šircelj je na očitke glede primanjkljaja odgovoril, da bi lahko brez visokega zneska načrtovanih investicij proračun uravnotežili že prihodnje leto.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta