Državni proračun z 2,2 milijarde evrov primanjkljaja, Banka Slovenije napoveduje okrevanje

STA, D.Ži
31.08.2020 14:00

Skupna dosedanja vrednost vseh vladnih protikoronskih ukrepov z neposrednim javnofinančnim učinkom je okoli 1,5 milijarde evrov, kar je skoraj pol manj od ocen vlade ob njihovem sprejemanju.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tit Košir

Državni proračun je v prvih sedmih mesecih letos izkazal primanjkljaj v višini 2,2 milijarde evrov. Prihodki so znašali 5,1 milijarde evrov oz. 12,3 odstotka manj kot v enakem obdobju lani, dinamika njihovega upadanja pa se je nekoliko upočasnila. Odhodki so znašali 7,3 milijarde evrov oz. 25,2 odstotka več kot v enakem obdobju lani.
Proračunski prihodki so bili od primerljivih lanskih nižji predvsem zaradi padca davčnih prihodkov v času epidemije covida-19. Ti so skupaj znašali 4,2 milijarde evrov in so bili za 15,1 odstotka nižji, so danes sporočili z ministrstva za finance.
Dohodnina je bila v sedmih mesecih od primerljive lanske nižja za 16,4 odstotka in je znašala 554,1 milijona evrov. Padec je predvsem posledica ukrepov vlade, ki je davčne zavezance po razglasitvi epidemije oprostila plačevanja nekaterih davčnih obveznosti.

Fiskalni svet: Brez vladnih protikoronskih ukrepov bi bila gospodarska aktivnost letos manjša še za 1,5 odstotka

Skupna dosedanja vrednost vseh vladnih protikoronskih ukrepov z neposrednim javnofinančnim učinkom je okoli 1,5 milijarde evrov, kar je skoraj pol manj od ocen vlade ob njihovem sprejemanju, so ocenili v fiskalnem svetu. Brez ukrepov bi bila gospodarska aktivnost po njihovih izračunih letos še za približno 1,5 odstotka manjša.
Kot so sporočili iz fiskalnega sveta, ki se je ob začetku sprejemanja enkratnih protikriznih ukrepov odločil za tekoče spremljanje njihovih javnofinančnih učinkov in za redno posodabljanje ocene, so bili v okviru ukrepov za zagotavljanje likvidnosti sprejeti še ukrepi odloženih oziroma obročnih plačil davčnih obveznosti v vrednosti okoli 250 milijonov evrov, dve poroštveni shemi v višini 2,2 milijarde evrov, iz katerih je bilo do zdaj izdanih za vsega 76 milijonov evrov poroštev, ter možnost odloga plačila kreditnih obveznosti.

Sašo Bizjak

Banka Slovenije: Padec BDP pričakovano visok, za nadaljevanje leta kaže na okrevanje

Padec gospodarske aktivnosti je bil v drugem četrtletju, v času največjega širjenja virusa in posledično najobsežnejših preventivnih ukrepov za zajezitev pandemije, po pričakovanjih visok. Prvi podatki za tretje četrtletje pa so vzpodbudni in nakazujejo hiter odboj gospodarske rasti v nadaljevanju leta, je sporočila Banka Slovenije.
Padec gospodarske aktivnosti v Sloveniji je bil v drugem četrtletju po pričakovanjih večji kot na dnu prejšnje krize leta 2009. Bruto domači proizvod (BDP) je bil po danes objavljenih podatkih državnega statističnega urada v drugem četrtletju medletno manjši za 13 odstotkov, kar je 3,1 odstotne točke več kot v drugem četrtletju leta 2009, a nekoliko manj kot v povprečju evrskega območja.

Tit Košir
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta