DVK: Nesprejemljivo je, da zdravniki zavračajo volivce, ki bi glasovali doma. V Moskvi volišča ne bo

Va, STA
08.04.2022 13:30

Tudi glasovanja po pošti iz Rusije ne bo. Edina možnost za slovenske državljane v Ruski federaciji je, da 24. aprila glasujejo v Sloveniji. Kaj pa volilna pravica tistih, ki zaradi bolezni ne bodo mogli na volišče?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tit Košir

Predsednik Državne volilne komisije Peter Golob je na ministrstvo za zdravje, Zdravniško zbornico Slovenije in ljubljansko Medicinsko fakulteto naslovil dopis, v katerem poudarja, da je nesprejemljivo, da zdravniki zavračajo prošnje za izdajanje potrdil volivcem, ki se zaradi bolezni 24. aprila ne bodo mogli udeležiti glasovanja na volišču in bi radi glasovali doma, so sporočili iz DVK.

Z neizdajanjem zdravniških potrdil jim onemogočajo uresničevanje volilne pravice, je opozoril Golob.  "Število teh vlog ni neobvladljivo in ne bi smelo predstavljati velike dodatne obremenitve za zdravnike," je opozoril v dopisu. Hkrati je poudaril, da člani okrajnih volilnih komisij ne morejo biti tisti, ki bi presojali o zdravstvenem stanju volivk in volivcev. 

Z zdravniške strani so namreč prihajali ugovori, češ da izdajanje potrdil volivcem ne sodi med zdravnikove delovne obveznosti in da so že tako preobremenjeni.

Vlogo za glasovanje doma je skupaj s kopijo ustreznega zdravniškega potrdila treba vložiti pri okrajni volilni komisiji najpozneje 3 dni pred 24. aprilom. Problem, ki torej grozi, je, da vloga ne bo sprejeta, če ji ne bo dodano zdravniško potrdilo. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta