Najmlajši ima 18 let, v povprečju bodo kandidati za poslance in poslanke na dan volitev stari 49

STA, Va
04.04.2022 17:21

Kandidature za državnozborske volitve 2022 je vložilo 20 strank in list. Za 88 poslanskih mest se bo 24. aprila potegovalo skupno 1471 kandidatov in kandidatk. In še pet kandidatov za dva manjšinska sedeža.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Volilne komisije so zaključile postopke preverjanja zakonitosti kandidatnih list, opravile so tudi žreb vrstnega reda kandidatnih list v posameznih volilnih enotah, so sporočili iz Državne volilne komisije (DVK). V naslednjih dneh bodo tako začeli s tiskanjem glasovnic, gospodinjstva pa bodo prejela publikacije s seznami kandidatov v posameznih okrajih.

Kandidature za državnozborske volitve 2022 je vložilo 20 strank in list. Z izjemo Zavezništva osvobodimo Slovenijo (ZOS) je preostalih 19 strank, ki se bo potegovalo za prestop parlamentarnega praga, kandidatne liste vložilo v vseh osmih volilnih enotah.

Kandidatno listo ZOS so v volilnih enotah Ljubljana - Center in Ljubljana - Bežigrad zavrnili, ker naj iz njenega imena ne bi bilo razvidno, da gre za skupno listo dveh ali več političnih strank, kot to zahteva zakon. V zavezništvu so se pritožili na vrhovno sodišče, a sodišče je odločilo, da prepozno.

Za 88 poslanskih mest se bo na parlamentarnih volitvah po podatkih DVK potegovalo skupno 1471 kandidatov, še pet se jih poteguje za izvolitev za poslanca italijanske in madžarske narodne skupnosti.

Pri vložitvi kandidatnih list morajo stranke upoštevati 35-odstotne spolne kvote, med vsemi kandidati za 88 poslancev je 653 žensk, kar predstavlja nekaj več kot 44 odstotkov.

Najstarejša kandidatka je 82-letna Tatjana Voj, ki jo je na svojo listo uvrstila SAB. Na Listi Borisa Popoviča - Digitalizirajmo Slovenijo pa kandidira 18-letni Jaka Krčovnik, ki je najmlajši poslanski kandidat.

Največ poslanskih kandidatov, nekaj več kot 40 odstotkov, je starih med 46 in 61 let. Nekaj več kot 30 odstotkov kandidatov je starih med 31 in 46, nekaj manj kot 19 odstotkov pa več kot 61 let. Dobrih 11 odstotkov kandidatov je starih manj kot 31 let. Povprečna starost kandidatov bo na dan parlamentarnih volitev nekaj manj kot 49 let.

Največ, kar 463 kandidatov, ima visokošolsko izobrazbo 2. stopnje. Med kandidati je 69 doktorjev znanosti, 19 pa jih je zaključilo le osnovno šolo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta