DVK o obolelih volivcih: Zunaj roka vloge za glasovanje od doma ni mogoče oddati. Kakšno rešitev predlagajo?

STA, Va
29.03.2022 14:09

Zakon določa, da morajo volivci, ki zaradi bolezni ne bi mogli na volišče, to sporočiti najmanj tri dni pred dnevom glasovanja. Državna volilna komisija zato predlaga, da se udeležijo predčasnega glasovanja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Volivci, ki bodo zboleli po izteku roka za oddajo vloge za glasovanje na domu, na dan volitev ne bodo mogli glasovati, so sporočili iz Državne volilne komisije (DVK). Zakon namreč določa, da morajo volivci, ki zaradi bolezni ne bi mogli na volišče, to sporočiti najmanj tri dni pred dnevom glasovanja. Volivcem DVK zato predlaga, da se, če imajo to možnost, udeležijo predčasnega glasovanja.

Omenjena določba zakona sicer velja tako za tiste, ki bodo zaradi okužbe s koronavirusom v izolaciji, kot za tiste, ki bodo v času volitev zboleli ali bodo napoteni v bolnišnico.

Glasovanje na volišču? Ne.

Zaradi opozoril zdravniške stroke je namreč DVK z dnevnega reda umaknila odločanje o predlogu, da bi volivkam in volivcem, ki bodo v izolacijo napoteni po izteku roka za oddajo vloge za glasovanje na domu, omogočili glasovanje na volišču, so sporočili.

Argument ministrstva za zdravje, svetovalne skupine za covid-19 in Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je, da za volivce v izolaciji, razen nujnega obiska pri zdravniku, ni izjem in ne smejo zapuščati svojega bivališča, so pojasnili na DVK.

Volivcem zato predlagajo, da izkoristijo možnost predčasnega glasovanja od 19. do 21. aprila, vsak dan med 7. in 19. uro. Hkrati DVK priporoča, da volivci upoštevajo preventivne ukrepe za preprečevanje širjenja novega koronavirusa, da bo lahko volilna udeležba čim višja.

DVK dodaja, da v tem trenutku ni mogoče napovedati, koliko polnoletnih državljanov bo na dan volitev v izolaciji zaradi okužbe. Hkrati dodajajo, da je na vseh volitvah določeno število volivcev, ki se volitev ne morejo udeležiti, ker zbolijo po poteku zakonsko določenega roka za oddajo vloge za glasovanje na domu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta