DVK: Za izvedbo junijskih volitev v Evropski parlament primanjkuje več kot 920.000 evrov

Va
13.02.2024 17:30

Novi direktor Službe Državne volilne komisije Igor Zorčič čaka, da finančno ministrstvo usliši prošnjo DVK za srečanje na to temo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Zorčič bo moral od vlade izposlovati manjkajoči skoraj milijon.  
Robert Balen

Največja težava so v tem trenutku odstopi tajnikov in namestnikov tajnikov 16 volilnih komisij, ki delujejo pod okriljem Upravne enote Ljubljana, obenem pa tudi pomanjkanje finančnih sredstev za izvedbo volitev, so sporočili iz Državne volilne komisije (DVK) po današnji seji, prvi, odkar Službo DVK vodi nekdanji predsednik državnega zbora Igor Zorčič, ker se je Dušan Vučko s februarjem upokojil.

Člani Državne volilne komisije, ki jo vodi vrhovni sodnik Peter Golob, so se strinjali, da DVK nima nikakršnih pristojnosti ali pooblastil, da bi lahko kakorkoli posegala v (pre)razporeditev dela zaposlenih na upravni enoti. Zakonska dolžnost načelnikov upravnih enot je, da predlagajo tajnike in njihove namestnike. Ministrstvo za javno upravo pa je tisto, ki določa delovanje upravnih enot in načelnikov, ter je pristojno, da od načelnikov zahteva izvrševanje njihovih nalog. Zorčič se bo v sredo sestal z načelnico upravne enote Ljubljana Andrejo Erjavec in ji predstavil stališče DVK.

Za izvedbo junijskih volitev poslancev iz Slovenije v Evropski parlament, kot rečeno, trenutno v proračunu primanjkuje več kot 920.000 evrov, zato je novi direktor Službe DVK zaprosil za sestanek finančno ministrstvo, vendar zaenkrat od tam ni odziva. Dušan Vučko je v poslovilnem intervjuju za sobotno prilogo Večera konec januarja spomnil, da se po drugem odstavku šestega člena zakona o volitvah v državni zbor šteje, da so sredstva za volitve zagotovljena, ko so razpisane volitve. "Za izvedbo volitev v Evropski parlament leta 2019 smo porabili okoli 4,7 milijona evrov, strošek letošnjih volitev pa je ocenjen na približno 5,5 milijona evrov," je pojasnil. In še: "Na DVK smo ves čas korektno načrtovali stroške volitev, ministrstvo za finance in državni zbor smo tudi opozarjali, da potrebujemo več denarja za izvedbo volitev." 

DVK se je seznanila še s primopredajnim poročilom nekdanjega direktorja Službe DVK Vučka. Razrešili in imenovali so nekatere predsednike in člane okrajnih volilnih komisij ter tajnike volilnih komisij in njihove namestnike ter sprejeli sklep o spremembi sedežev nekaterih volilnih komisij.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta