Energetski vavčerji: Položnice prehitevajo koalicijo in zimo

Srečko Klapš Srečko Klapš
19.01.2022 06:00

Šele ta teden v pripravi predlog zakona o energetskih vavčerjih, medtem ko uredba za kritje posrednih stroškov podjetij zamuja že več kot mesec dni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Medtem ko država zamuja z ukrepi, se z vse višjimi stroški energentov soočajo tudi v manjših podjetjih. Nove pogodbe vsebujejo tudi trikrat višje cene od lanskih. 

Marko Vanovšek

Evropska komisija je že konec minulega leta ob množičnih napovedih podražitev energentov objavila možne oblike ukrepov in pomoči tako za podjetja kot prebivalstvo. In medtem ko smo poslušali napovedi koalicijskih ministrov, kako bodo ublažili vedno višje zneske na položnicah za ogrevanje in električno energijo, so se ti po petkovem posvetu le zedinili, da predlog zakona o energetskih vavčerjih prične pripravljati infrastrukturno ministrstvo Jerneja Vrtovca namesto ministrstva za delo, družino in socialne zadeve Janeza Ciglerja Kralja. Tudi podpredsednik vlade Matej Tonin na vprašanja o tem, zakaj še ni znano, kdaj in kdo bo te vavčerje lahko dobil in predvsem v kolikšnem znesku, odgovarja, da bo za to poskrbel minister Vrtovec. Zato se lahko vprašamo, ali je energetski kostanj prevroč za NSi. Spomnimo še, da je minister Vrtovec v začetku leta pojasnil, da o znesku vavčerja in času uveljavitve ukrepa še tečejo usklajevanja, saj da je treba počakati, kakšne bodo na koncu dejanske posledice krize zaradi rasti cen energentov, da ne bi "prehitro potegnili potez, ki bi bile premalo ali preveč". Medtem dnevno poročamo o dvakrat do trikrat višjih zneskih na položnicah, denimo ta teden na Ptuju pa na Jesenicah in tudi v Mariboru.

Za zdaj neuslišani pozivi gospodarstva

Energetsko intenzivnim podjetjem pa naj bi zaradi rastočih cen plina in elektrike pomagala uredba o posrednih stroških, ki jo pripravljajo na okoljskem ministrstvu. Gre za dodelitev nadomestil za kritje posrednih stroškov zaradi stroškov emisij ogljikovega dioksida, zaradi katerih so v primerjavi s konkurenco iz drugih delov sveta manj konkurenčna. Prav včeraj se je zaključila javna obravnava, zato smo na ministrstvo Andreja Vizjaka naslovili vprašanja o tem, kdaj bi uredba lahko bila sprejeta in kdaj bi podjetja lahko prejela težko pričakovana nadomestila. Včeraj pojasnil nismo prejeli.

Predsednik Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Tibor Šimonka in generalni direktor GZS Aleš Cantarutti sta na petkovem Strateškem svetu za energetski prehod poudarila, da je GZS pravočasno pričela opozarjati na zahtevne razmere v gospodarstvu zaradi ekstremnega porasta cen energentov. GZS je namreč upoštevaje tako imenovani Toolbox, ki ga je v pomoč reševanja energetske krize predlagala Evropska komisija, že decembra pripravila predlog sheme pomoči, ki ga vlada še vedno preučuje: "Po sestanku vodstva GZS s predsedniki vlade minuli teden je bilo razumeti, da se bo shema pomoči vendarle pripravila, pa še vedno čakamo nanjo. Prav tako v najkrajšem času pričakujemo tudi sprejem uredbe, ki ureja povračilo posrednih stroškov emisij toplogrednih plinov," menijo v GZS. Tudi na gospodarskem ministrstvu Zdravka Počivalška na naše vprašanje o pozivih GZS glede na pretekli teden dane obljube o usodi njihovega predloga pomoči z decembra lani za zdaj ne odgovarjajo, morda bodo lahko kaj več povedali konec tedna.

Šok ob odpovedi dobave, še večji pri iskanju novega dobavitelja

Medtem se poleg energetsko intenzivnih podjetij, kot so Talum in Slovenska industrija jekla ter papirniška industrija, z vse višjimi stroški energentov soočajo tudi v manjših podjetjih, ki so jim konec leta potekle pogodbe z dobavitelji. Ob čemer so nekatera pred nepremostljivim izzivom, saj so jim nezanesljivi dobavitelji, "zaradi spremenjenih tržnih okoliščin" čez noč prekinili pogodbe in jim dali le tri dni časa, da sklenejo nove. Poleg oteženega poslovanja in stresa, ki ju takšna nenadna odpoved prinaša, so se namreč soočili tudi s štirikrat dražjimi ponudbami za letni zakup električne energije, kot so jih imeli lani. Gre za dobavitelja Elektro prodaja E.U. iz Šentjurja, tridnevno odpoved pa je dobilo podjetje iz Maribora. Kot je znano, so doslej tri podjetja za prodajo električne energije to prenehala dobavljati. Poleg šentjurskega Elektra prodaje E.U. še Telekom Slovenije in Involta.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta