Eno mesto ustavnega sodnika: Pahor razmišlja o Neradu ali Dežmanu

Vanessa Čokl Vanessa Čokl
04.03.2021 18:41
Ta čas so odprti trije kadrovski postopki s predsednikom republike kot predlagateljem.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predsednika republike Boruta Pahorja je sprejel tudi predsednik DZ Igor Zorčič. Pahor je z obiskom v zadnjem delu svoje druge petletke želel pokazati hvaležnost vodjem poslanskih skupin za njihovo dolgoletno sodelovanje pri oblikovanju predlogov kandidatur za visoke državne položaje. 
Bor Slana/STA

Kandidata za enega sodnika ustavnega sodišča bo predsednik republike Borut Pahor predlagal predvidoma v mesecu aprilu, so sporočili iz predsedniške palače. Vodjem poslanskih skupin parlamentarnih strank, ki jih je, in najprej predsednika DZ Igorja Zorčiča, predsednik obiskal danes (običajno gredo vodje poslanskih skupin na neformalne posvete o odprtih kandidacijskih postopkih k predsedniku), je predstavil kandidate, ki so se prijavili na ponovni lanski razpis. Mimo razpisa, po katerem ni predlagal nikogar, pa, tako kot mu dopušča zakonodaja, svoja predloga: možni kandidaturi dr. Sebastiana Nerada in višjega sodnika izr. prof. dr. Zlatana Dežmana.

Mariborčan Nerad je že nekaj let generalni sekretar ustavnega sodišča in bi, če bi postal ustavni sodnik, ponovil karierno pot, kot sta jo že naredila nekdanja ustavna sodnika dr. Janez Čebulj in dr. Jadranka Sovdat: oba sta bila generalna sekretarja US in nato ustavna sodnika. 

Sodnik in kazenski pravnik Dežman je tudi Mariborčan in je pravniški veteran. 

Novega sodnika ustavno sodišče potrebuje, ker se je že lansko poletje devetletni mandat iztekel dr. Dunji Jadek Pensa. Funkcijo ustavne sodnice nadaljuje, dokler ne bo DZ na predlog predsednika republike izvolil novega člana ustavnega sodišča. Za izvolitev je potrebnih najmanj 46 glasov.   

Ker se bo čez nekaj mesecev zaključil še mandat sodniku Sodišča Evropske unije v Luksemburgu, bo kandidata za to mesto predsednik republike predlagal predvidoma maja.

Sodni svet je v tem postopku že lani dal podporo samo sodniku zadnje poldrugo desetletje na tem mestu dr. Marku Ilešiču, čeprav je bilo kandidatur več. Med prijavljenimi je bila  tudi dr. Verica Trstenjak, a je po naših podatkih pred kratkim kandidaturo umaknila.  

Prvi postopek, ki ga misli predsednik republike dokončati, bo predvidoma še v marcu izvolitev kandidatke za viceguvernerko Banke Slovenije Tino Žumer, če bo po neformalnih posvetih konec prihodnjega tedna ugotovil, da uživa zadostno podporo DZ za izvolitev. Pred tem bo Tina Žumer vnovič opravila pogovore v tistih poslanskih skupinah, ki bodo to želele. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta