Predsednik Pahor ima eno ime za luksemburško sodišče, s kandidatom za ustavno sodišče ne bo hitel

Vanessa Čokl Vanessa Čokl
10.12.2020 15:31
Po prvem krogu posvetovanj z vodji poslanskih skupin so iz predsednikovega urada sporočili, da bodo o ostalih kandidaturah potrebna dodatna posvetovanja, to pa verjetno pomeni, da letos ne bo znano ime novega ustavnega sodnika.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Za predsednikom republike sta dva dneva posvetovanj z vodji poslanskih skupin.
STA

Po prvem krogu posvetovanj z vodji poslanskih skupin v sredo in četrtek je predsednik republike ugotovil prepričljivo podporo samo za kandidatko za sodnico Splošnega sodišča EU v Luksemburgu in za že nekaj časa nezasedeno mesto pričakovano predlaga dr. Majo Brkan, izredno profesorico za pravo EU na Pravni fakulteti Univerze v Maastrichtu.

Brkanovo zdaj čakajo volitve v državnem zboru, nato pa, če bo izvoljena, še zahtevno potrjevanje pred strokovnim komitejem v Bruslju. Po reformi tega sodišča sta pravzaprav dve mesti za sodnika iz Slovenije, obe zdaj nezasedeni, potem ko je bilo (v Bruslju) eden za drugim neuspešnih nekaj kandidatov.  

Za ostali dve sodišči z zadnjih kandidatskih pozivov pa je predsednik republike zdaj stopil na zavoro. 

Nikogar predsednik Borut Pahor še ne predlaga za (glavno) luksemburško Sodišče EU, kjer je sodni svet v postopku imenovanja podporo dal samo sodniku zadnje poldrugo desetletje na tem mestu dr. Marku Ilešiču, čeprav je vsaj enakovredna kandidatura še kakšna. Zanesljive podpore v državnem zboru ta čas za Ilešiča, ki bi šel še v en mandat, po naših informacijah ni. 

Iz predsednikovega urada so sporočili, brez navajanja imen, da bodo o ostalih kandidaturah potrebna dodatna posvetovanja, to pa verjetno pomeni, da letos ne bo znano ime novega ustavnega sodnika.  

Predsednik republike bo nadaljeval posvetovanja o kandidatih za ostali dve funkciji, saj želi za izbrane kandidate ugotoviti dovolj zanesljivo podporo.

Tako so pri Pahorju formulirali odlog v zagatnem kadrovanju, tudi na ustavno sodišče. To je že tretji poziv letos za eno ustavnosodniško mesto, dva predloga šefa države v tem letu že nista bila potrjena na tajnem glasovanju v državnem zboru, čeprav je po posvetih pri predsedniku kazalo drugače. Poleti ni bil izvoljen dr. Andraž Teršek (in se je zdaj v tretje spet prijavil), jeseni pa ne dr. Anže Erbežnik. Erbežnik je po naših informacijah prijavljen tudi za Luksemburg, tako kot, za Ilešičevo Sodišče EU, tudi dr. Verica Trstenjak.  

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta