Eritrejski prosilci za azil: Ne bomo sprejeli slovenske politike odganjanja

Kristina Božič
15.01.2020 16:03

Eritrejski prosilci za azil so postali zadnja žrtev evropske politike odvračanja za vsako ceno. Slovensko notranje ministrstvo je lani izdalo zgolj pet odločb - in te so v nasprotju s 77 statusi beguncev, ki so jih odobrili v treh letih prej, vse zavrnilne. Pri tem slovenski odločevalci v njih zatrjujejo dejstva, ki nasprotujejo tudi dokumentom evropskih organov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Na silvestrovo je eritrejsko skupnost v Sloveniji šokiralo in zmrazilo pet odločb ministrstva za notranje zadeve. Gre za edinih pet vsebinskih odločb, ki jih je notranje ministrstvo v primerih prosilcev za azil iz Eritreje uspelo izdati v celem lanskem letu. V Sloveniji jih na odločitev še vedno čaka nekje med dvajset in trideset. "Vemo, da so takšno sporočilo, naj odidejo iz Slovenije, oblasti z negativi pred leti poslale afganistanskim prosilcem za azil," so pred azilnim domom dejali Eritrejci in Eritrejka. V skupni izjavi so opozorili, da takšno ravnanje notranjega ministrstva mnoge osebe obsoja na to, da živijo v Evropi in Sloveniji brez urejenih dokumentov, kar jih še dodatno izpostavlja možnemu izkoriščanju in trgovini z ljudmi.
"Čakamo že več kot leto dni. Boli," so pojasnili, da v zavrnilnih odločbah vidijo v resnici politične odločitve, ki ignorirajo dejstvo, da Eritreja ostaja ena najtrših diktatur v Afriki, poimenovana tudi Severna Koreja Afrike. "Ne vemo, kaj se nam bo zgodilo, če nas vrnejo v Eritrejo. Morda nas bodo usmrtili, morda nas bodo zaprli. Državo vodijo policija in predsednik," so opisali prosilci, ki so se nato odpravili skozi mesto do notranjega ministrstva, da bi svoje pismo predali notranjemu ministru Boštjanu Poklukarju. "V Eritreji smo ljudje sužnji režimu," so dejali. Od slovenskih oblasti zahtevajo hitrejše odločanje, skladno s slovensko zakonodajo, pa tudi pravične odločitve, ki bodo upoštevale mednarodno pravo in standarde človekovih pravic.

Robert Balen
"Iz zapora v zapor", je bilo eno od sporočil in opozoril eritrejskih prosilcev za azil.
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta