Erjavčevi znova o pozicioniranju DeSUS, najverjetneje tudi politični usodi ministra Podgorška, ki pa ne želi špekulirati

Žana Vertačnik
24.02.2021 10:03
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Pred stranko DeSUS je danes seja izvršnega odbora stranke, ki naj bi po pogovorih predsednika stranke Karla Erjavca z nekaterimi poslanci dala dokončne usmeritve o strankinem pozicioniranju. Prvak DeSUS se je včeraj sestal s poslanci Brankom SimonovičemIvanom Hršakom in Francem Juršo, z Jurijem Lepom se je pogovoril že prejšnji teden. Kot je Erjavec pojasnil za STA, so se poslanci strinjali, da bodo delo nadaljevali skupaj kot zmerna opozicija. To naj bi pomenilo, da bodo podpirali vse tiste predloge, ki so v korist starejših in upokojencev. Dogovorili naj bi se tudi, da četverica še naprej ostaja v stranki DeSUS.

Spomnimo namreč, da je po konstruktivni nezaupnici, na kateri poslanci lastnega predsednika stranke niso podprli za mandatarja, kazalo na vse prej kot spravljiv dogovor med osrednjimi akterji stranke. S terena so se namreč slišale jasne kritike in nezadovoljstvo nad poslanci, ki niso sledili odločitvam organov stranke. V nekaterih odborih naj bi od vodstva celo zahtevali izključitev tistih poslancev, ki stranki niso več lojalni. Posamezne kritike so se nanašale tudi na predsednikovo vlogo, Erjavcu naj bi namreč očitali, da po povratku na vrh stranke ni realiziral vsega, kar je obljubil.

Neuradno je sicer veljalo, da poslanci DeSUS nameravajo z vlado Janeza Janše skleniti sporazum o sodelovanju, s čimer bi najverjetneje lahko obdržali tudi kmetijstvo ministrstvo. Erjavec je pretekli teden po srečanju vodstva stranke nato zatrdil, da DeSUS sporazuma ne bo podpisoval.

Pričakovati je, da bo položaj kmetijskega ministra Jožeta Podgorška, bolj strankarski kot ministrski, ena od tem razprave današnjega izvršnega odbora. Ministra, ki je za javno televizijo prejšnji teden dejal celo, da s predsednikom stranke nista spregovorila že dva meseca, smo vprašali, kako dogajanje vpliva na njegovo ministrsko funkcijo, pa tudi, ali res razmišlja o prestopu v koalicijsko NSi, katere občinski svetnik je nekoč že bil. "Že vse od imenovanja želim delati v korist sektorja, ki ga vodim. Prav tako menim, da moj resor ni izrazito političen, temveč vsebinski, zato so pri odločitvah prevladali državotvorni razlogi za nadaljevanje dela. O ostalih vprašanjih pa ne želim špekulirati," nam je odgovoril Podgoršek.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta