Erjavčevo poročilo Šarcu označeno z oznako interno

Aleš Kocjan
08.05.2019 20:16

Erjavec pisal Šarcu to, česar ne zna pojasniti javnosti - zakaj je bil z najvišjega poveljniškega položaja v vojski razrešen brigadir Škerbinc, ki ni kršil nobenega ukaza, kot je sprva trdil minister.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zakaj je Alenka Ermenc zahtevala razrešitev Mihe Škerbinca? Poročilo Karla Erjavca je javnosti nedostopno.
Robert Balen

Obrambni minister Karl Erjavec je danes predsedniku vlade Marjanu Šarcu poslal poročilo, ki ga je premier zahteval, o sklepih komisije za nadzor obveščevalnih služb (KNOVS), ki ministru očita zlorabo vojaške obveščevalno-varnostne službe (OVS), pojasnil pa je tudi razloge za zamenjavo poveljnika poveljstva sil Slovenske vojske Mihe Škerbinca. Pojasnila o razlogih za zamenjavo Škerbinca imajo tudi oznako interno, zato poročilo ni dostopno javnosti.
Kot je v zadnjih dneh minister večkrat dejal, je bil Škerbinc imenovan brez obrazložitve in tudi razrešen brez obrazložitve. "To je pač vojaški sistem, ki določa neko drugo logiko, kot velja za civilno sfero," je pred dnevi pojasnjeval za Večer. "Načelnica generalštaba ima pravico, da predlaga njegovo razrešitev - in ona je to predlagala, jaz sem to odredbo podpisal, nič spornega ni v tem."
Toda ob razrešitvi Škerbinca je Erjavec govoril drugače. Dal je jasno vedeti, da naj bi bil Škerbinc razrešen, ker niso bile upoštevane usmeritve ministrstva glede omejitev streljanja s težkimi kalibri v poznih nočnih urah na vadišču Poček pri Postojni. "Če vojska ne upošteva ukazov ... Ali bodo naslednjič streljali na Postojno?" se je retorično vprašal minister. Zaradi te izjave je Sindikat vojakov Slovenije od ministra Erjavca terjal opravičilo, Erjavec pa je pozneje v odgovoru na poslansko vprašanje dodatno pojasnil svoje retorično vprašanje: "Kot minister sem dolžan poskrbeti, da Slovenska vojska spoštuje ukaze in vladne sklepe. Zato retorično vprašanje, kaj bo pa drugič. In zato se nimam kaj opravičiti. Ampak s tem stavkom sem hotel povedati, kakšno je stanje v nekaterih strukturah v Slovenski vojski, ko se ukazov in usmeritev ne spoštuje."
Toda izkazalo se je, da Škerbinc ni kršil nobenih ukazov o omejitvah streljanja, ker teh ukazov tudi ni imel, saj načelnica Alenka Ermenc ni izdala ukaza o omejitvah streljanja na vadišču Poček, kot bi moralo slediti iz prekinitve dogovora z Občino Postojna.
Zakaj je torej v resnici pri ministru Erjavcu zahtevala razrešitev poveljnika sil Slovenske vojske Škerbinca, če ta ni mogel kršiti usmeritev o nočnem streljanju? In zakaj načelnica ni izdala svojim podrejenim ukaza o omejitvah streljanja na Počku? Nekatera od naštetih vprašanj smo naslovili na Generalštab Slovenske vojske 12. aprila, a odgovorov do danes še nismo prejeli. Zato bo nadvse zanimivo izvedeti, kaj je Erjavec napisal v poročilu premierju, če bo to postalo javno dostopno.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta