Erjavec in Ermenčeva brez pojasnil o Škerbincu

Aleš Kocjan
16.04.2019 10:54

Vprašanja, ki ostajajo v primeru najvišjega poveljnika v hierarhiji Slovenske vojske neodgovorjena: zakaj načelnica ni izdala svojim podrejenim ukaza o omejitvah streljanja na Počku? Zakaj Erjavec ni ukrepal proti Ermenčevi, ki njegovih usmeritev ni prevedla v ukaze? Zakaj je bil v resnici razrešen Škerbinc, ki ni kršil ukazov in dolžnosti?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ljubljana, Predsedniška palača. Predsednik republike Borut Pahor je sprejel ministra za obrambo Karla Erjavca in načelnico Generalštaba Slovenske vojske generalmajorko Alenko Ermenc, ki sta mu predstavila letno poročilo o pripravljenosti Slovenske vojske za leto 2018. Alenka Ermenc, Borut Pahor, Karl Erjavec
Robert Balen

Kljub temu, da je obrambni minister sprva v javnosti razlagal, da je bil najvišji poveljnik v hierarhiji Slovenske vojske, poveljnik sil, brigadir Miha Škerbinc, s položaja na predlog načelnice Alenke Ermenc razrešen zaradi nespoštovanja usmeritev glede nočnega streljanja na vadišču Poček, je včeraj v odgovoru na poslansko vprašanje poslanke Anje Bah Žibert dejal, da je bil razrešen brez obrazložitve. "Načelnica generalštaba ima pravico, da predlaga njegovo razrešitev in ona je to predlagala, jaz sem to odredbo podpisal, nič spornega v tem. Bil je imenovan brez obrazložitve, bil je razrešen brez obrazložitve. To je pač vojaški sistem, ki določa neko drugo logiko, kot velja za civilno sfero," je jedrnato odrezal Erjavec, ki za pojasnila v zvezi z zapletom v vrhu vojske ni bil dostopen za novinarje. Toda že v nadaljevanju odgovora je spet poudaril, da je ozadje Škerbinčeve razrešitve povezano z nespoštovanjem ministrovih usmeritev. "Imamo velike težave z občino Postojna. On so odpovedali dogovor (z ministrstvom, op. p.), ker se Slovenska vojska ni držala dogovora. In jaz kot minister sem dolžan, da poskrbim, da Slovenska vojska spoštuje ukaze. Spoštuje vladne sklepe."
Toda po naših zanesljivih informacijah iz več virov načelnica generalštaba ni izdala ukaza o omejitvah streljanja na Počku, temveč je celo javno zatrdila, da je vojska navkljub odpovedi dogovora s strani občine Postojna nadaljevala urjenja na Počku skladno z določili iz omenjenega dogovora. To je poudaril tudi Škerbinc v svojem ugovoru, zato poveljniki pod njim niso imeli ukaza, ki bi zaokrožal nove okoliščine po postojnski odpovedi dogovora.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta