Evropske volitve 2019: Spopad propagande brez soočenja konceptov

Aleš Kocjan
17.05.2019 19:12

Vstopamo v zadnji teden kampanje pred volitvami, uspeh list bo odvisen od mobilizacije privržencev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Soočenja za zdaj brez presenečenj
Robert Balen

Tokratna kampanja pred evropskimi volitvami ni bila nič posebnega v primerjavi s prejšnjimi. Tudi to pot so se posebej zanjo pojavili nekateri novi igralci, denimo lista Povežimo se, ki ima neposredno podporo evropske skupine Zelenih v Evropskem parlamentu, in Domovinska liga, skrajno desna politična stranka, ki najeda substanco desnosredinskih strank. Od parlamentarnih strank sta tu še listi Zelenih Slovenije in Zedinjene Slovenije, ki nista posebej opozorili nase.
Politolog dr. Alem Maksuti z Inštituta za politični menedžment, kjer se intenzivno ukvarjajo tako s preučevanjem kot z vodenjem političnih kampanj, napoveduje, da se bo v zadnjem tednu še dodatno intenzivirala komunikacija z volivci, po vseh medijskih kanalih in na terenu. Vidijo se že poskusi posameznih strank in list, da opozorijo nase z nekaterimi drobnimi razlikami, ki jih skušajo pred volivci predstaviti kot ključne. "Na obeh polih se kaže poskus polarizacije," ugotavlja Maksuti. Na eni strani Domovinska liga z Bernardom Brščičem izziva SDS in njihovega nosilca Milana Zvera. Brščič jih vabi na soočenje, da bi se pokazali v drugačni luči od hegemona na desnici – bolj radikalni in bolj odločni, z bolj jasnimi odgovori. Prav tako se je skušala Nova Slovenija distancirati in hkrati diferencirati od starejše in veliko večje sestre SDS s plačanim oglasom na portalu Siol. Besedilo je bilo pozicionirano kot novinarski prispevek, le da je namesto avtorja bilo označeno, da gre za oglasno sporočilo. V tekstu pa so dejanski avtorji iz NSi posredno sporočali, da so boljša izbira od sorodne desne stranke. Maksuti poudarja, da je SDS najbolj uspelo determinirati dnevni red kampanje z vprašanjem migracij, čemur je dodatno težo dodala ugrabitev v Beli krajini. "Gre za vprašanja, na katera sedanja vlada nima jasnega odgovora. Oni pa se ponujajo kot nacionalni rešitelji," pravi sogovornik. Med strankami sicer obstajajo drobne razlike glede določenih vprašanj na vsakem polu. Na levem med SD in Levico ter na sredini med kopico liberalnih list (SAB, LMŠ in SMC).

Alem Maksuti: "Kampanja je v glavnem fokusirana na kandidate, egoizme majhnih razlik, kjer ostaja ključno vprašanje, koliko svojih navijačev bo komu uspelo pripeljati na volišča."
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta