(EVROPSKI DUELI) Vsekakor si ne želim, da bi imeli še manj pravic, kot smo jih imeli v Jugoslaviji

Aleš Kocjan
23.05.2019 17:11

Večerovo soočenje kandidata liste Dobra država Petra Goloba in kandidata Liste Marjana Šarca Klemna Grošlja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Peter Golob in Klemen Grošelj sta soočila mnenja o varnosti,,migacijah, okolju, prihodnosti EU ...
Robert Balen

Gospod Grošelj, v kampanji nastopate z mislijo, da varnost ni samoumevna. Ali potrebujemo evropske obrambne sile, torej evropsko vojsko, in pred čem bi nas branila?
Klemen Grošelj:
"Glede varnosti ne predvidevamo oblikovanja skupne evropske vojske, ampak skupnih evropskih obrambnih zmogljivosti, denimo nadgrajen koncept evropskih bojnih skupin. Kar je po našem mnenju v tem trenutku ključno, pa je oblikovanje enotnih zmogljivosti za varovanje zunanjih meja Evropske unije kot enega pomembnih dejavnikov zagotavljanja varnosti."
{embed_youtube}https://youtu.be/r4sgWi45AQQ{/embed_youtube}
Mejo je torej treba obraniti?
Grošelj:
"Mejo je treba varovati, a to ni edini ukrep. Treba je izvajati tudi ukrepe za reševanje problemov pri izvoru. V tem kontekstu lahko EU z mehanizmi razvojne pomoči in z enotno migracijsko politiko tudi v državah, ki so izvor migracij, te migracije regulira in z razvojno pomočjo prispeva k temu, da se tokovi čim bolj zmanjšajo in ljudje ostanejo tam, kjer živijo. Ne gre torej le za varovanje, temveč cel nabor ukrepov, ki jih mora EU zagotoviti - pod pogojem, da bo dosegla notranjo solidarnost, potrebno za to, da se oblikuje EU kot enoten mednarodni akter."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta