Evropski projekt SmartCHANGE: V Mariboru iščejo prostovoljce za delavnice

Franja Žišt Franja Žišt
10.01.2024 06:00

S sodelovanjem pri evropskem projektu lahko izboljšate zdravje svojega otroka in mnogih drugih, poudarjajo strokovnjaki.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Zdravje je naša največja vrednota, ki pa je zaradi nezdravega življenjskega sloga, ki vodi v debelost, nizko telesno zmogljivost, slabo prehrano, pomanjkanje spanja, kajenje, prekomerno pitje alkohola in druge škodljive navade, vse bolj ogrožena," poudarja Gregor Jurak.
Robert Balen

"Ste zaskrbljeni zaradi otrokovega (ne)zdravega življenjskega sloga? Vse preveč časa mu pozornost ukradejo ekrani, zvečer noče v posteljo, zjutraj ga komaj prebudite, v šoli šprica malico in kosilo, po njej pa s sošolci zavije v trgovino po sendviče, čips in kokakolo ali celo energijske pijače? Bi radi, da bi imel več energije, boljšo koncentracijo in boljšo samopodobo? Da bi odrasel v zdravega in odgovornega odraslega, ki se bo znal izogniti boleznim sodobnega časa?" ponujajo v razmislek staršem na Fakulteti za šport Univerze v Ljubljani, kjer sodelujejo pri pomembnem mednarodnem projektu SmartCHANGE, ki ga sofinancira Evropska unija.

Telesna zmogljivost otrok

Seveda si vsi starši želijo in se po svojih najboljših močeh trudijo, da bi otroci zrasli v zdravega in odgovornega odraslega, a mnogim prevladujoč sedeči način življenja pri tem ni ravno v pomoč. Tega se, zaradi štirih desetletij spremljanja sprememb v telesni zmogljivosti slovenskih otrok, zelo dobro zavedajo na Fakulteti za šport Univerze v Ljubljani, zato v Mariboru iščejo družine, ki imajo otroke, stare od šest do deset let, in bi bile v tem letu pripravljene sodelovati v projektu SmartCHANGE, ki je del evropskega programa Horizon 2020 ter si bo prizadeval za izboljšanje zdravja in dobrega počutja mladih generacij s pomočjo umetne inteligence.

"Projekt poteka v trinajstih državah, njegov namen pa je razviti inovativno rešitev, s katero bi lahko s pomočjo umetne inteligence bolje napovedali in s personaliziranimi intervencijami korenito zmanjšali tveganje za razvoj kronično nenalezljivih bolezni," pravi vodja raziskave na fakulteti za šport dr. Gregor Jurak. "Prijavite se na delavnice in skupaj s svojim otrokom pomagajte soustvariti rešitev, ki bo otroke s pomočjo umetne inteligence motivirala za zdravo življenje," dodaja vodja delavnic z družinami, ki bodo potekale v Mariboru, Urška Kereži, raziskovalka s fakultete za šport.

Shema projekta SmartCHANGE, pri katerem sodeluje ljubljanska fakulteta za šport, za raziskavo pa potrebujejo prostovoljce iz Maribora.
Fakulteta za šport

Da bi preprečili bolezni v otroštvu in mladostništvu

"Zdravje je naša največja vrednota, ki pa je zaradi nezdravega življenjskega sloga, ki vodi v debelost, nizko telesno zmogljivost, slabo prehrano, pomanjkanje spanja, kajenje, prekomerno pitje alkohola in druge škodljive navade, vse bolj ogrožena," poudarja Jurak. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) so škodljive navade glavni vzrok za nastanek nenalezljivih kroničnih bolezni, kot so srčne, presnovne in rakave bolezni, ki so odgovorne za več kot 70 odstotkov smrti po vsem svetu in do 90 odstotkov smrti v evropski regiji.

"Bolezni se ne pojavijo čez noč, ampak se razvijajo leta in desetletja, zato je ključnega pomena, da jih preprečimo že v otroštvu in mladostništvu, ko se oblikujejo temelji za zdrav življenjski slog. Vendar to ni tako enostavno, kot se zdi, saj je veliko staršev nezavedno ali napačno prepričanih, da se njihovi otroci gibajo dovolj in redno, so zdravi, srečni, medtem ko v resnici niso. Poleg tega tudi zdravstveni delavci pogosto niso opremljeni z ustreznimi orodji in celostnimi podatki za oceno ter izboljšanje zdravstvenega stanja otroka," razlaga Jurak.

Zato želijo partnerji pri projektu razviti inovativna in zaupanja vredna orodja, ki bodo s pomočjo umetne inteligence zdravstvenim delavcem in staršem ponudila individualizirana poročila o zdravstvenem stanju posameznega otroka z natančno oceno tveganja za razvoj posamezne nenalezljive bolezni in hkrati tudi konkretna priporočila za izboljšave. Za redno gibanje pa bo skušala z nasveti na zabaven in igriv način k rednemu gibanju spodbuditi tudi otroka.

Delavnice se začnejo 24. januarja

V projektu SmartCHANGE bodo združili starše, otroke, zdravstvene delavce, raziskovalce, strokovnjake iz trinajstih držav, ki bodo skupaj soustvarjali rešitev, ki bo prilagojena potrebam in željam uporabnikov, zato je sodelovanje prostovoljcev zelo pomembno za uspeh projekta, "ki ima lahko pozitiven vpliv na zdravje mnogih družin v Sloveniji in Evropi," izpostavlja Urška Kereži.

"Če živite v Mariboru in imate otroka, starega od šest do deset let, vas zato na fakulteti za šport vabimo, da se še danes prijavite k sodelovanju. V letu 2024 vas bomo predvidoma povabili na deset delavnic, ki bodo v osrednji enoti Mariborske knjižnice. Velik pomen spodbujanja zdravega življenjskega sloga in zdravstvene pismenosti, pomembno povezane z bralno pismenostjo, je v projektu prepoznala tudi Mariborska knjižnica in se zato tudi aktivno pridružila izvedbi delavnic sooblikovanja za starše in otroke," pojasni vodja delavnic. Prve delavnice začnejo že 24. januarja 2024. Na njih bodo predstavili več o projektu, predvsem pa "s sooblikovalnim pristopom iskali sodobne rešitve za prijeten in preprost, a hkrati zelo učinkovit način za izboljšanje življenjskega sloga mladih družin". Na fakulteti za šport obljubljajo, da bodo srečanja vedno zanimiva, dinamična, s pomočjo različnih tehnik bodo udeleženci lahko izrazili svoje mnenje, ideje, predloge ter prispevali k oblikovanju končne rešitve, ki bo implementirana v brezplačno spletno aplikacijo Moj SLOfit.

Sodelovali bodo tudi otroci

Pri iskanju rešitev in v pogovorih o izzivih ter predstavah o zdravem življenjskem slogu bodo z različnimi aktivnostmi, prilagojenimi otrokovi starosti, sodelovali tudi otroci staršev, ki se bodo prijavili na projekt. "Starši boste dobili povratne informacije o stanju svojih otrok in nasvete, kako jim pomagati izboljšati njihov življenjski slog. Ob tem boste imeli dostop do spletne aplikacije, ki bo uporabljala umetno inteligenco za prilagajanje ciljev in izzivov za vaše otroke, ki jih bodo motivirali za zdravo življenje," pojasnjuje Urška Kereži, kakšne so prednosti udeležbe v projektu. "Ker boste naredili nekaj dobrega za svojega otroka in za mnoge druge otroke v Sloveniji ter Evropi in tako prispevali k razvoju rešitve, ki bo spreminjala pogled na zdravje in spodbujala dobro počutje otrok in mladine ter preprečila njihova tveganja za obolevanje pozneje v življenju," sklene sogovornica.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta