Financiranje medijev, državno oglaševanje in zajezitev sovražnega govora: Bodo na ministrstvu upoštevali pripombe?

Blaž Petkovič Blaž Petkovič
02.02.2024 12:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek
Javna razprava o novem zakonu o medijih je zaključena, zdaj bodo na ministrstvu za kulturo pregledali prispele pripombe, ki jih bodo, kot napovedujejo, smiselno upoštevali pri pripravi novega zakonskega predloga. Sta se pa direktor direktorata za medije Blaž Mazi in svetovalec za medije Lenart J. Kučić, oba nekdanja urednika in novinarja, v času javne obravnave zakona sestajala s predstavniki zainteresirane javnosti.

- Na katere dele zakona sta slišala največ pripomb?

- Kako na ministrstvu za kulturo odgovarjajo na očitke, tudi Društva novinarjev Slovenije in Sindikata novinarjev Slovenije, da predlog ureditve državnih pomoči medijem ne predstavlja pričakovanega napredka?

- V času javne razprave so se pojavili tudi očitki, da gre v primeru soglasja vlade za večje oglaševalske akcije za neposredni državni nadzor nad mediji. Kako take očitke komentirajo na ministrstvu?

- V Koordinaciji katoliških medijev pri Slovenski škofovski konferenci med ključnimi problematičnimi vidiki predlaganega zakona omenjajo 34. člen, češ da omogoča arbitrarno cenzuro pod pretvezo preganjanja sovražnega govora. Nekateri predstavniki desnih medijev zaradi tega že omenjajo tudi referendum.

- Kdaj bi lahko vlada sprejela novi zakon o medijih?
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta