(FOTO) Damjan Polh, predsednik Fidesa: "Silijo nas, da se potolčemo med sabo!"

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
09.01.2024 11:00

V Fidesu ocenjujejo, da imenovana vladna pogajalska ekipa ne obeta. "Nazadnje smo se razšli po petih minutah," pravi Polh, ki pričakuje, da bodo pogajanja vodili predstavniki ministrstva za zdravje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

"Vesel sem, da je v tej dvorani zmanjkalo prostih sedežev. Vesel sem, da ste z nami. Brez vas ne bo šlo naprej," je zjutraj v polni predavalnici Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana zbrane stavkajoče zdravnice in zdravnike največje bolnišnice v državi nagovoril predsednik Fidesa Damjan Polh. Poudaril je, da so stavkovne zahteve sindikata - ločen plačni steber, odprava plačnih anomalij in uvedba novega delovnega mesta starejši zdravnik specialist, ki bi lahko dosegel 66. plačni razred - minimum, da "začnemo upati v boljši jutri, evropski delovnik, primerne plače, varno oskrbo pacientov in da se stabilizira javno zdravstvo". Kasneje je zbrane spomnil, da si bodo še naprej prizadevali, da bo razmerje med povprečno slovensko plačo in osnovno zdravniško plačo ena proti tri. Trenutno je to razmerje ena proti dva, je povedal Polh.

Robert Balen
Robert Balen

Predsednik Fidesa je zbranim povedal, da je ta vlada veliko obljubljala. "Veste pa, kaj je naredila.Ta vlada dela nekaj, kar zdravstvenemu sistemu škodi." Vladna pogajalska ekipa za stavkovne zahteve, ki so jo na dopisni seji imenovali v ponedeljek zvečer - vodi jo Mirko Stopar z ministrstva za javno upravo - in je v sestavi kot je bila tista, ki vodi pogajanja za zdravstveni steber, po besedah predsednika Fidesa ne obeta. Na zadnjem srečanju, 20. decembra, ko jim je vladna ekipa predlagala preložitev veljavnosti stavkovnega sporazuma, so se razšli po petih minutah. V Fidesu pričakujejo, da bodo pogajanja vodili predstavniki ministrstva za zdravje.

Robert Balen

Na vprašanje, ali bi lahko bil tako imenovani inflacijski sporazum, ki ga bodo predstavniki vlade in sindikatov javnega sektorja podpisovali v prihodnjih dneh, ovira pri dosegi dogovora med vlado in sindikati - slednji določa, da ne sme biti nobena od poklicnih skupin ali funkcionarjev do 13. septembra deležna parcialnih dvigov plač, sicer imajo sindikati pravico do stavke - je Polh dejal, da si je vlada to oviro postavila sama. "Karkoli bo vlada odprla s sindikati javnega sektorja ali z nami ali s sodniki in tožilci, v vsakem primeru bo nekomu nekaj kršila ali nekomu nekaj vzela na račun drugega. Ne razumem teh potez vlade. Silijo nas, da se potolčemo med sabo. To ni rešitev."

Robert Balen

Zvečer so iz sindikata Fides sporočili, da je od vlade sprva za danes predlagani začetek pogajanj usklajen za sredo ob 12. uri na ministrstvu za zdravje.

Časa za dogovor ni veliko, saj je sindikat za 15. januar že napovedal nadaljevanje stavke do preklica.  

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta