(FOTO in VIDEO) Protestniki oboroženi s transparenti proti vladi, epidemiologom, medijem. Po treh urah policija sporoči, da je shod razpuščen ...

Vanessa Čokl
20.10.2021 16:18
Zbrane, ki tokrat prvič niso prišli na Trg republike, združuje nasprotovanje vladi, najbolj na udaru je pogoj PTC, o katerem bo v četrtek odločalo še ustavno sodišče. Sliši se "lopovi, lopovi", tudi ko se znoči, so protestniki še na ljubljanskih ulicah, pa tudi vedno več policistov, proti katerim letijo pirotehnična sredstva, v zraku je policijski helikopter. Kljub temu je tokratni shod, ki se okoli 20. ure zaključi, precej mirnejši kot prejšnje srede in tudi manj množičen.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

19.45

18.40

{twitter_api}{/twitter_api}

18.15

Policija je zaprla dostop do Erjavčeve ceste proti predsedniški palači. Del protestnikov se pomika proti Trgu republike, poroča N1, čeprav je zaprt in zaradi skorajšnje športne prireditve ograjen. Na večjih križiščih so policijske blokade, nasploh je opaziti policijske okrepitve.

18.05

Policija jih poskuša zaustaviti, protestniki - številni nosijo transparente z napisi proti vladi in drugim odločevalcem v koronadobi, najdlje gre verjetno "Končni izlet v Nürnberg", pa nadaljujejo proti Krekovemu trgu. Hkrati s PU Ljubljana sporočijo, da je neprijavljeni shod razpuščen, zato da vsem zagotovijo varnost. Protestniki so pozvani, naj se mirno razidejo, upoštevajo policijo in ne ovirajo prometa.

Robert Balen

17.30

Po več desetletjih dela v prozvodnji so ga postavili pred vrata, ker ni izpolnjeval pogoja PCT, pravi eden od udeležencev. Požel je bučen aplavz. Govori na Kongresnem trgu gredo h koncu, za zbrane so vladajoči lopovi.  

Robert Balen
Robert Balen

16.15

Protesti v drugih državah so uspešnejši, ker so tam "zveri manj krvoločne", je zbrane - po neuradnih ocenah je na Kongresnem trgu že okoli 1000 ljudi -, nagovoril neformalni vodja sredinih zbiranj Zoran Stevanović. Omenil je jutrišnjo sejo ustavnega sodišča, ko imajo sodniki na dnevnem redu nekaj točk z isto temo, to je odlok vlade o načinu izpolnjevanja pogoja  PCT. 

Robert Balen
Zoran Stevanović
Robert Balen

Še šesto sredo so se v Ljubljani pričeli zbirati protestniki, tokrat namesto na Trgu republike, ki je zaprt in ograjen zaradi priprav na maraton ta vikend, na Kongresnem trgu. Na napovedanem začetku ob 15. uri na trgu, ki je s protestniške strani ozvočen, ni bilo veliko ljudi. Policisti so popisali več protestnikov in jim pregledovali vsebino nahrbtnikov in torbic. Ena od popisanih je na protest prišla, ker ima kot samostojna podjetnica zaradi pogoja PCT 40-odstotni upad dohodka, je povedala.

Robert Balen

Tudi ta shod ni bil prijavljen, so se že včeraj oglasili ljubljanski policisti. Udeležence so pozvali, naj pravico do javnega zborovanja in izražanja svojih stališč uveljavljajo mirno in strpno, predvsem pa, naj upoštevajo navodila in ukaze policistov, ki bodo ukrepe prilagajali trenutnim varnostnim razmeram in tveganjem. Zaradi zagotovitve varnosti bo omejeno gibanje na določenih mestih, območje shoda pa videonadzorovano, so sporočili. Dodali so opozorilo, da na shode ni dovoljeno prinašati nevarnih predmetov (npr. pirotehnična sredstva, palice, orodje). Zaradi varnosti udeležencem tudi odsvetujejo, da na shod prihajajo z otroki.

Robert Balen
Robert Balen

   

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta