Odvetnik potrdil: Stevanović izpuščen iz policijskega pridržanja, preiskovalna sodnica izpustila tudi raperja Zlatka

Miha Raičevič
07.10.2021 09:41
Policisti so danes na domu Zorana Stevanovića, enega glavnih pobudnikov protestov proti pogoju PCT in proti vladi, opravljali hišno preiskavo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Stevanovićev odvetnik David Gradišek je povedal, da je bil njegov klient zvečer izpuščen iz policijskega pridržanja in je že na poti domov. Odvetnik je za Večer pojasnil, da je bila "izpustitev mojega klienta pričakovana, saj niso izkazani nobeni znaki hujskanja k upiranju. Stevanović nikdar in nikoli ni nikogar hujskal k nasilnemu upiranju k državnim odločbam in ukrepov. Zato ne obstaja niti utemeljeni sum, da je storil kaznivo dejanje, ki se mu je očitalo". Odvetnik dodaja: "Prav tako menim, da so bile hišne preiskave na njegovem domu, v službi in pregled avtomobila, kot tudi policijsko pridržanje, nezakoniti, saj je ves čas deloval javno, vsem na očeh, na socialnih omrežjih in tudi na Trgu republike in nikoli ni ničesar skrival."

Iz Generalne policijske uprave so naknadno sporočili, da so pridržanje za Stevanovića odpravili in ni bil priveden pred preiskovalnega sodnika. Preiskovalci NPU so v tem primeru podali kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja hujskanja k upiranju.

Kasneje je prišla še informacija, da je preiskovala sodnica izpustila tudi raperja Zlatana Čordića Zlatka, pripor zanj ni odrejen. Iz okrožnega sodišča so sporočili, da je po zaslišanju osumljenega okrožna državna tožilka predlagala, da sodišče obdolžencu odredi pripor zaradi ponovitvene nevarnosti. Preiskovalna sodnica pripora ni odredila in bo o predlogu tožilstva odločal senat Okrožnega sodišča v Ljubljani. Njegov odvetnik David Sluga je po zaslišanju povedal, da zaenkrat še vedno verjame v pravno državo in neodvisna sloveska sodišča.

Policija je Zorana Stevanovića in raperja Zlatka so policisti prijeli kmalu zatem, ko je množico na Trgu republike pozval na pohod po Ljubljani, Zoran Stevanović pa naj bi se sam javil policistom, ki so mu nato odvzeli prostost. 

Po naših informacijah je oba primera prevzel Nacionalni preiskovalni urad (NPU). Ta naj bi želel zaslišati raperja Zlatka, a se njegov odvetnik David Sluga s tem ni strinjal. Zahteval je, da njegovega varovanca nemudoma privedejo pred preiskovalnega sodnika. 

Raperja Zlatka so policisti prijeli v torek popoldne, ko je pozval množico na Trgu republike, naj gre na pohod po Ljubljani
Robert Balen

O tem, zakaj se je v preiskavo vmešal NPU, pa na Generalni policijski upravi pojasnjujejo: "Velika količina nepregledanih posnetkov, kratek časovni rok za izvedbo vseh operativnih ukrepov kot posledica odrejenega pridržanja in zagotovitev zadostnega števila policistov za varno in strokovno izvedbo nujnih preiskovalnih dejanj (hišnih preiskav), zbiranja obvestil ter nenazadnje pisanje zaključnih dokumentov so razlogi, zaradi katerih je NPU prevzel vodenje preiskave, v kateri pa še vedno  sodelujejo ljubljanski in kranjski kriminalisti ter kriminalisti uprave kriminalistične policije."

Pri Stevanoviću več preiskav

Novico o tem, da pri Stevanoviću poteka hišna preiskava, je bila objavljena na Facebook profilu njegove stranke Resni.ca. Pozneje so na tem spletnem mestu sporočili, da so preiskovalci preiskali njegov dom, pisarno in avtomobile, in sicer v njegovi prisotnosti, poleg pa sta bila tudi žena in odvetnik. Pri tem so zasegli več predmetov. "Sedaj je na vrsti zaslišanje," so še dodali.

Zoran Stevanović na torkovem protestu.
Robert Balen

Po besedah Stevanovićevega odvetnika, mu policisti očitajo kaznivo dejanje hujskanja k uporu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.