(FOTO in VIDEO) V Ljubljani več tisoč protestnikov, Rupar zahteva premierjev odstop in predčasne volitve

Luka Mlakar Luka Mlakar
31.03.2023 15:10

V središču prestolnice je potekal tretji shod iniciative Glas upokojencev, za katero stoji nekdanji poslanec SDS Pavel Rupar. Več tisoč njegovih podpornikov je zahtevalo višje pokojnine in odstop premierja Roberta Goloba.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na tokratnem protestu pod taktirko Pavla Ruparja se je zbralo največ udeležencev do zdaj.
Bojan Velikonja

Pobudnik ljudske iniciative Glas upokojencev in zastopnik Inštituta 1. oktober Pavel Rupar je pred današnjim shodom dejal, da ne gre več za upokojenski, ampak za vsesplošni protivladni protest. Udeleženci shoda so tudi danes od vlade zahtevali takojšen dvig pokojnin, Rupar pa je predsednika vlade pozval k odstopu. "Dragi gospod Golob, čas je, da odletiš," je dejal Rupar in pozval k razpisu predčasnih volitev. Kot je dejal, bodo pri svojih zahtevah vztrajali in se borili do konca, shode pa bodo stopnjevali.

"Ljudje so siti govoričenja in obljub vladajoče klike"

Tudi današnji shod je na prvem sporedu v živo prenašala Televizija Slovenija. Protestniki so se zbrali na Trgu republike, odkoder so se s slovenskimi zastavami in ob zvokih harmonike odpravili na Slovensko cesto. "Vlada dol! Vlada dol!" so skandirali zbrani, ki so se prek Gosposvetske, Bleiweisove in Šubičeve ulice vrnili nazaj na Trg republike. Tudi tokratnega protesta se je udeležilo več tisoč udeležencev, po nekaterih ocenah je bil daleč najbolj številčen do zdaj. Rupar je najprej navedel, da se je v središču prestolnice zbralo 34 tisoč ljudi, kasneje je dejal, da je bilo udeležencev 41 tisoč. Odkod mu ti podatki, ni pojasnil.

Protestni shod je minil mirno in brez incidentov, Rupar pa ni skoparil s kritikami na račun sedanje oblasti. Po njegovih besedah so ljudje po desetih mesecih "siti govoričenja in obljub vladajoče klike". Ko je dejal, da so na shod povabili premierja Roberta Goloba in ministra za delo Luko Mesca, so se iz množice protestnikov oglasili glasni žvižgi in neodobravanje. Predsednico državnega zbora Urško Klakočar Zupančič je označil za "pevko in bokserko", predsednico države Natašo Pirc Musar za "kraljico"Jašo Jenulla pa za "novega zdravstvenega ministra". Ob tem je dodal, da direktorice Inštituta 8. marec Nike Kovač na shod niso vabili zaradi njegove varnosti. Ob tem je dodal, da je razočaran nad zadnjimi dogodki, ki so povezani z upokojenci.

Kaj od vlade zahteva Ruparjeva iniciativa?

Ruparjeva iniciativa od vlade zahteva 20-odstotni dvig pokojnin, ki so nižje od tisoč evrov, 15-odstotni dvig pokojnin v višini od tisoč do 1.500 evrov, najnižjo mesečno pokojnino v višini 750 evrov in povprečno neto pokojnino v višini 75 odstotkov slovenske povprečne neto plače. Poleg tega bi v ustavo zapisali pravico upokojencev do trinajste pokojnine in letnega dodatka v višini ene upokojenčeve pokojnine. Ob tem zahtevajo, da plačilo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja za upokojence z manj kot tisoč evri pokojnine prevzame država. Ta bi morala upokojencem po njihovem prepričanju plačati tudi RTV-prispevek. 

V Zvezi društev upokojencev Slovenije (ZDUS) so se od omenjenih protestov distancirali, zahteve iniciative pa so označili za nerealne. Na Ruparja, ki je bil pred leti poslanec in član SDS, v javnosti letijo očitki, da upokojence zlorablja v politične namene, vendar pa nekdanji tržiški župan zavrača povezave z največjo opozicijsko stranko pod vodstvom Janeza Janše. Rupar sicer velja za precej kontroverzno politično osebnost. Poleg enoletne zaporne kazni je bil zaradi zlorabe položaja v še štirih primerih obsojen na pogojno kazen.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta