(FOTO) Inštitut 8. marec izrazil solidarnost s poljskimi ženskami, ob tem sporočajo: "Nikoli ne boš hodila sama"

A.L.
10.04.2024 15:37

Gibanje "My Voice, My Choice" po Evropi prireja solidarnostne akcije in proteste v podporo Poljakinjam in njihovemu boju za pravico do splava.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Inštitut 8. Marec

Predstavniki Inštituta 8. marec so danes pred veleposlaništvom Republike Poljske v Ljubljani izrazili solidarnost s poljskimi ženskami. Jutri namreč v poljskem parlamentu poteka prva razprava o spremembah zakona o splavu, ki bi odpravile skoraj popolno prepoved splava, zaradi katere ženske na Poljskem umirajo. Podobne solidarnostne akcije so se v tem tednu odvile tudi v Helsinkih, v Parizu, Bordeauxu, Dublinu, na Dunaju in drugod po Evropi v organizaciji drugih organizacij, ki so del gibanja "My Voice, My Choice", ki ga koordinira Inštitut 8. marec.

Kruta zakonodaja, ki prepoveduje splav, Poljakinjam odvzema vzema življenja 

Splav je na Poljskem skoraj povsem prepovedan. "Iza, Dorota, Anna, Justyna, Marta, Agnieszka … to so zgolj nekatera imena Poljakinj, ki so umrle zaradi trenutne zakonodaje o splavu na Poljskem. Tukaj smo v njihovem imenu. Oči vse Evrope so uprte v poslanke in poslance poljskega parlamenta, ki lahko takšne smrti v prihodnosti preprečijo," je povedala Petra Meterc iz Inštituta 8. marec

Inštitut 8. Marec

Marta Lempart, vodja Vsepoljske ženske vstaje, ki je v dnevih pred prvo parlamentarno razpravo napolnila ulice poljskih mest, pa pravi: "Ena glavnih volilnih obljub nove vlade je bila dekriminalizacija in legalizacija splava. Vendar pa šest mesecev po volitvah rezultatov ni videti. Predloge zakonov za legalizacijo in dekriminalizacijo splava je blokiral predsednik parlamenta Szymon Hołownia. Skupaj s skrajno desnico si prizadevajo zakone o splavu zavrniti že v prvi obravnavi in onemogočiti spremembe, za katere smo se trdo borili in si jih zaslužili. A se moramo, kot kaže, še naprej boriti!"

Jutri v poljskem parlamentu poteka prva razprava o treh osnutkih sprememb zakona o splavu. Desnosredinska Državljanska koalicija (KO) in Levica predlagata liberalizacijo zakonodaje, a za to nimata podpore Tretje poti, ki je tudi del vladajoče koalicije Donalda Tuska. Kakšen bo razplet jutrišnje razprave in petkovega glasovanja, še ni jasno.

Inštitut 8. Marec

Sporočilo iz Slovenije in Evrope: Nikoli ne boš hodila sama

Ko se je proti volji ljudstva vladajoča politika - in ustavno sodišče pod njenim okriljem - oktobra 2020 odločila skoraj popolnoma prepovedati splav, je to sprožilo val množičnih protestov. Na ulicah je takrat na stotisoče Poljakov in Poljakinj enoglasno vzklikalo: "Nikoli ne boš hodila sama!"

Gibanje "My Voice, My Choice" po Evropi prireja solidarnostne akcije in proteste v podporo Poljakinjam in njihovemu boju za pravico do splava. "V gibanju My Voice, My Choice na Danskem, Irskem, Finskem, v Franciji, Avstriji in v Sloveniji Poljakinjam sporočamo, da v tem boju niso same. Uspe nam lahko samo skupaj," pove Maja Koražija iz Inštituta 8. marec. Aktivisti po vsej Evropi pozivajo poljske poslance, naj predloge zakonov pošljejo v nadaljnjo razpravo.

Inštitut 8. Marec

Gibanje "My Voice, My Choice" trenutno čaka, da Evropska komisija evropsko državljansko pobudo za varen in dostopen splav v Evropi uradno registrira, nato se začne zbiranje enega milijona podpisov, s katerimi bodo zahtevo v odločanje predali naslednjemu Evropskemu parlamentu in komisiji.  

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta