(FOTO) "Janša, testiraj si svoje otroke." Pred šolo v Mariboru posredovala policija, na Ptuju protest, v Celju in Slovenj Gradcu vse mirno

Prvi dan obveznega samotestiranja v šolah se je v Mariboru pred Osnovno šolo Tabor I zbralo dobrih 20 protestnikov, kakšen ducat staršev tudi na Ptuju. Na Celjskem in v Slovenj Gradcu je testiranje potekalo brez zapletov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tadej Regent

Precej utečeno je zjutraj potekalo samotestiranje na večini mariborskih šol. Pred Osnovno šolo Martina Konšaka se je zbralo nekaj nasprotnikov. "Eden od staršev je bil zelo vznemirjen, menda je tudi kričal. V tem primeru je posredovala policija," je dejala pomočnica ravnateljice Andreja Kuhar. Nekaj nezadovoljnih staršev se je zbralo še pred Osnovno šolo Tabor I. Našteli smo jih 25. Jasno so izrazili nestrinjanje z obveznim samotestiranjem in nošenjem mask. Da se kratijo pravice otrok, so dejali, da to ni zakonito in je celo protiustavno. Na klop so s papirnatimi črkami napisali: "Enakopravni!" Pravijo, da si želijo enake obravnave za vse otroke, ne pa da se med testiranimi in netestiranimi delajo razlike. Ena od protestnic je prišla tudi s transparentom, na katerem je pisalo: "Janša, testiraj si svoje otroke, naše ne! Naši otroci bodo dihali svobodo." 

Ptujska ravnateljica pisala staršem

Starši se kljub nekaterim napovedim danes zjutraj niso zbrali na protestu pred ptujsko največjo osnovno šolo Ljudski vrt. Morda tudi zaradi pisma ravnateljice Tatjane Vaupotič Zemljič, včeraj ga je poslala staršem. "Nekateri starši napovedujete proteste pred šolami. Se zavedate daljnosežnosti tega dejanja? Se zavedate, da si bomo morali gledati v oči ob prisotnosti policije, in kar je še bolj grozno, ob prisotnosti otrok? Mi, zaposleni, nimamo izbire in moramo opraviti svoje delo in smo dolžni spoštovati veljavne vladne odloke. Od tega je odvisna tudi naša eksistenca. Vi izbiro imate," je med drugim zapisala Vaupotič Zemljičeva. "Nekateri pišete, da jih boste poslali v šolo brez soglasja in potem prijavili policiji, če jih šola ne bo sprejela. Menda nekateri načrtujete špalirje do šole. Boste kamenjali vse nas, zaposlene, ki bomo prihajali v službo? Ali tiste otroke, ki se bodo samo testirali in bodo prišli v šolo? Ste pomislili, da si večina staršev želi, da otroci ostanejo v šoli, in si tam za njih želijo varno okolje?" je še zapisala ravnateljica in starše pozvala k vnovičnemu premisleku, ali je to res vzor, ki ga želijo za reševanje sporov dati svojim otrokom.

"Svobodni otroci, svobodna prihodnost" so sporočali starši, ki so se zbrali pred ptujsko osnovno šolo. 

Hojka Berlič

Se je pa kakšen ducat staršev v jutranjih urah zbral na mirnem protestu pred OŠ Mladika, opremljen z napisi Svobodni otroci, svobodna prihodnost. "Starši smo seveda razdeljeni, a se vsak na neki svoj način, za katerim stoji, skuša boriti proti zadnjim ukrepom. Smo odgovorni, želimo, da otroci ostanejo zdravi, nismo zanikovalci virusa in še kdo ve kaj. A se nam ne zdi pravilno, da se celo najmlajši, pa tudi večji, testirajo. Zato so nekateri starši otroke v šolo poslali brez testov, eni smo jim teste dali, a nismo podpisali soglasja. Če želijo na šoli testiranje izvajati, naj to počnejo na lastno odgovornost. Jaz jih te odgovornosti ne bom opravičila. Tudi tega, da sem proti testiranju, ne morem podpisati, saj jim s tem dajem podlago, da se otrok šola na daljavo. S tem pa se ne strinjam, saj otrok sodi v šolo. To je njegova pravica, celo dolžnost," je pojasnila ena od zbranih, ki je želela ostati anonimna.

Ducat staršev je pred ptujsko osnovno šolo protestiral proti obveznemu samotestiranju učencev. 

Hojka Berlič

Pred ptujsko osnovno šolo je bila tudi policija. 

Hojka Berlič

 

Ne le od sinoči, vsaj že teden dni so ravnatelji na trnih. "Nismo vedeli, kaj nas bo pričakalo zjutraj. Odlok pa, kakorkoli ga obračaš, dokler sodišče ne odloči drugače, drži. O tem smo se veliko tudi pravno posvetovali, ni nam preostalo drugega," je še sinoči dejala vodja ravnateljev celjskih osnovnih šol in ravnateljica OŠ Lava Marijana Kolenko.

"Lahko imamo vsak svoje mnenje, vendar odlok moramo spoštovati"

Zjutraj so jo pričakali le učenci, ki so kot vsako jutro prišli v šolo. Pred šolo je bila tudi manjša skupina staršev, ki očitno nasprotuje ukrepom. Poklicali so policijo. Na kraj sta prišla dva policista in popisala, kar so jima povedali. Učenci so se testirali v razredu, testiranje je potekalo brez težav ob pomoči učiteljev. Sicer pa so si na vseh šolah učenci skupaj z učitelji v preteklih dneh ogledali filmček, kako samotestiranje poteka. Skupaj so se samotestirali, nato skupaj počakali rezultate testov in se v 4.c razredu, kjer smo bili, veselili, da so bili vsi negativni. In veseli, da se bodo lahko še naprej učili v šolskih učilnicah.

Samotestiranje v OŠ Lava Celje. 

Gordana Possnig

Tisti otroci, ki so v šolo prišli brez soglasja staršev, da se lahko samotestirajo, vseeno niso ostali pred vrati. Lahko so šli v šolo, na toplo, vendar v posebne prostore. "Ločiti jih moramo. Ker če starši ne bodo dovolili prav ničesar, se bodo morali šolati na daljavo." Tudi doma narejen test ne bo pomagal. "Ta šteje enako kot da niso dali soglasja. Ne moremo drugače. Lahko imamo vsak svoje mnenje, vendar odlok moramo spoštovati. Ne zdi se mi prav, da bomo drug drugemu dokazovali, kdo od odraslih ima po pravni poti bolj prav, in lomili kopja na otrocih. Potem res nismo več vredni pol litra mrzle vode."

Samotestiranje v razredu OŠ Lava Celje. 

Gordana Possnig

Nekateri ravnatelji s Celjskega so včeraj za pomoč poprosili tudi Center za socialno delo Celje. Kot je dejala direktorica Olga Bezenšek Lalič, je sama ravnateljem svetovala, naj v primeru, če otroci v šolo pridejo brez potrdil, te vendarle dajo na toplo v posebno sobo. "Sicer pa mi v teh primerih ne moremo ukrepati, mi nismo represivni organ," je še dejala ter s tem odgovorila na dilemo nekaterih, ki so menili, da morajo v takšnih primerih odreagirati socialne službe. Kot poudarja, lahko Center ukrepa le v primerih, ko je otrok ogrožen. Ali je ogrožen v primeru, ko sam ali njegovi sošolci ne opravijo samotestiranja, pa je vprašanje za zdravstveno stroko. "Socialni delavci o tem ne moremo presojati," je dodala. Še manj lahko socialni delavci prepričujejo že prepričane starše, da je nošenje mask in samotestiranje vendarle dobro. Sploh ob dejstvu, da ima starš pravico vzgajati svojega otroka, še pravi direktorica.

Edini s Celjskega, ki se jim vsaj danes s težavo samotestiranja ni treba obremenjevati, so ravnatelj in učitelji Gimnazije Celje - Center. Danes pri njih poteka že septembra napovedani pedagoški dan, namenjen izobraževanju učiteljev - na tak dan (v celem letu bodo imeli tri) dijaki delo opravljajo od doma. So jim pa vseeno že dali navodila, kako bo v četrtek: cepljeni in preboleli morajo imeti potrdila (seznama, kdo je cepljen in kdo ni, ne bodo delali), ostali pa morajo v šolo prinesti teste, ki jih brezplačno dvignejo v lekarnah. Preverjanje pogojev in samotestiranje bosta potekala ob različnih šolskih urah, odvisno od tega, kdaj bo razred imel prvo skupno šolsko uro (torej ne pri urah, kjer so dijaki razdeljeni v skupine). Ure bodo na račun samotestiranja postale krajše, z izkušnjami pa bodo postale časovno učinkovitejše, je dijakom pojasnil ravnatelj Gregor Deleja.

Doma jih je ostalo manj kot deset

Oglasili smo se tudi na Prvi osnovni šoli Slovenj Gradec, kjer je samotestiranje učencev potekalo brez posebnosti. Pred šolo smo govorili z eno od mamic, ki nam je povedala, da ji vsi ukrepi sicer niso všeč, "a vseeno je boljše, kot da so otroci doma". V večini primerov so učenci že včeraj prinesli soglasja o samotestiranju. "Če je kak otrok soglasje pozabil, so razredniki kontaktirali starše. Tiste, ki ne želijo, da se njihovi otroci samotestirajo - teh je manj kot deset, sem včeraj poklicala in se dogovorila glede organizacije pouka na daljavo," je povedala ravnateljica Prve OŠ Slovenj Gradec Lidija Konečnik Mravljak, ki je zelo zadovoljna s sodelovanjem staršev s šolo. Njihov dober odziv je dokaz, da jim zaupajo, pravi. To šolo sicer obiskuje 483 otrok.

 

Devetošolec Žiga Sukič med samotestiranjem na šoli.

Jasmina Detela

Učencem nižje stopnje so pred samotestiranjem razredničarke prebrale pravljico na to temo, učenci razredne stopnje pa so si ogledali kratek video. Oglasili smo se v devetem razredu. Po ogledu videa o samotestiranju so si učenci umili roke, učitelj pa je razkužil mize. Na čiste klopi je vsak učenec položil tudi brisačko za enkratno uporabo. Nanjo so potem položili ves material, ki so ga potrebovali za samotestiranje. Razrednik 9. a razreda Marko Dreu je povedal, da je testiranje potekalo brez težav. "Okoli 15 minut smo porabili, večjih komplikacij ni bilo. Učenci so postopek poznali že od doma. Razen prebolelih in cepljenih se vsi strinjajo s samotestiranjem."

Tudi pri učencih nismo zaznali večjih težav. "Bilo je enostavno, tako kot doma, kjer sem se že doslej prostovoljno testiral. Mogoče smo se bolj držali pravil," je povedal devetošolec Žiga Sukič. Glede nošenja mask pa, da jih precej motijo, saj težje dihajo. Da ji samotestiranje ni všeč, je povedala Nuša Kotnik, je pa to že počela doma, ko je bila prehlajena: "Je še kar boleče in ni fajn. Če se mora, se mora."

Prva OŠ Slovenj Gradec

Jasmina Detela

V šoli sicer razmišljajo, da bodo šolski urnik zamenjali oziroma prilagodili na način, da zaradi samotestiranja ne bodo vedno 'odpadle' enake šolske ure. Tudi z maskami ni večjih težav. "Tisti, ki jih ne želijo nositi, takih je zelo malo, sedijo 1,5 metra od sošolcev. Če se želijo z njimi igrati, si masko nadenejo. Tudi starši to dovolijo," pojasni ravnateljica.

Je pa pred Drugo OŠ Slovenj Gradec nekaj staršev čakalo otroke, da se vrnejo od pouka, saj ne dovolijo, da se samotestirajo v šoli. "Nekje moraš potegniti mejo, kje je dovolj," je dejal eden od staršev. 

Priprave v učilnici v Slovenj Gradcu.

Jasmina Detela
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.