(FOTO) Kmečki praznik v Svečini: Praznovanje bodo nadaljevali naslednjo nedeljo

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
24.09.2022 17:30

Tokrat organizatorjem 40. kmečkega praznika v Svečini načrtov niso prekrižale omejitve, so pa zaradi muhastega vremena na naslednji teden premaknili za jutri načrtovan, drugi dan tradicionalne prireditve.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vzdušje je danes na jubilejnem kmečkem prazniku spet takšno, kot je bilo pred zdravstveno krizo. 
Sašo Bizjak

Če lani praznovanje svečinskega praznika zaradi zdravstvene krize ni zaživelo v popolnem sijaju, tokrat omejitev ni bilo, je pa slaba vremenska napoved organizatorje, Turistično društvo Svečina, prepričala, da jubilejni, 40. dvodnevni kmečki praznik ta vikend omeji zgolj na en dan. A to ne pomeni, da so nedeljo enostavno odpovedali, drugi prireditveni dan so zgolj prestavili na naslednjo nedeljo, 2. oktobra, ko bo najprej na sporedu svečana maša v cerkvi sv. Andreja, po njej pa v družbi vinskih kraljic še trgatev vaške trte. Temu bo sledila še uradna otvoritev 40. kmečkega praznika s prevodom starih kmetijskih strojev in prikazom dela na kmetiji, razstavo na gradu, pokušnjo svečinske žlahtne kapljice in dobrot ponudnikov na vasi. Za popoln zaključek veselega pa bodo poskrbeli Čuki.

Najmlajši so skakali z vrečami in tako spoznali, da so kmečke igre še kako privlačne.
Sašo Bizjak

Več kot 200 pohodnikov in 30 kolesarjev

Sicer pa se je danes praznovanje z vabljivim sloganom V Svečino na vino začelo z vinotour pohodom nordijske hoje in kolesarsko turo, ki se ga vsako leto udeležijo številni pohodniki in ljubitelji kolesarjenja. Projekt pohodnih poti Vinetour Svečina - Ratsch je skupaj s Piko Radmilovič iz Turističnega društva Svečina vnovič upravičil naslov najlepših in najboljše vodenih poti, speljanih mimo več kot 50 dvorišč vinogradnikov, tako na slovenski kot avstrijski strani, za katerega je Svečina leta 2014 dobila tudi nagrado. Za Radmilovičevo, ambasadorko nordijske hoje in svečinskih vin, je bil to 12 pohod, organiziran v sklopu kmečkega praznika, ki se ga je tokrat udeležilo več kot 200 pohodnikov in 30 kolesarjev, kar je skupaj enkrat več kot lani.

Svoja vrata so na široko odprli lokalni ponudniki: vinogradniki, kmečki turizmi ... V Hiši Elšnik je bilo danes toliko obiskovalcev, da ni bilo več proste mize, nič drugače ni bilo na posestvo Valdhuber, bolj znanem pod imenom Vino Valdhuber, ki se nahaja ob državni meji z Avstrijo, odkoder prihaja tudi največ njihovih gostov, navdušenih nad slovensko kulinariko in kvalitetnim vinom. Boris Keuc iz Turističnega društva Svečina je tako celo prepričan, da se Svečina po kakovosti ponudbe in urejenosti vinskih poti v Sloveniji uvršča takoj za Goriška brda, v štirih desetletjih, pravi, se je veliko spremenilo na bolje. Številne kmetije in vinograde so prevzeli mladi in jih posodobili. Danes je, kot opozori Keuc, na svečinski poti mogoče ne samo piti in jesti, ampak tudi prenočiti, celo uživati v velnesu.

Povorka folklornih skupin je v Svečini oznanila začetek zabavnega dela sobotnega praznovanja.
Sašo Bizjak

Brezplačni avtobusi iz Maribora

Je pa kmečki praznik, kot je še dejal Keuc, vsekakor priložnost za druženje in še boljšo poznavanje tamkajšnjih krajev. V ta namen so na gradu postavili na ogled tudi stalno razstavo Svečina skozi čas, obiskovalci so imeli priložnost okusiti krajevno vinsko ponudbo, na svoj račun pa so prišli tudi najmlajši, ki so na nogometnem igrišču spoznavali starodavne otroške kmečke igre. "Vzdušje je več kot odlično, ljudi pa veliko. Ker smo vedeli, da bodo zaradi lepega vremena in normalnih razmer parkirišča polna, smo izkoristili brezplačni avtobusni prevoz iz Maribora," je pojasnil Jakob Tonej iz Maribora. Na kmečki praznik je obiskovalce iz Maribora kar trikrat peljal avtobus, poskrbljeno je tudi za prevoz nazaj, medtem pa z

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta