(FOTO) Lahko k možu ali na zdravniški pregled v tujino, turističnih poletov pa med izjemami ni

Trenutno lahko iz Ljubljane letimo le poslovno, iz zdravstvenih razlogov, na šolanje, zaradi vzdrževanja stikov med ožjimi družinskimi člani.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Avla brniškega letališča te dni bolj ali manj sameva 
Robert Balen

Na ljubljanskem Letališču Jožeta Pučnika včeraj dopoldne pričakovano ni bilo vrveža, kakršen je bil še lani ob istem času. Turistov ni bilo, saj vlada turističnih potovanj ne dovoljuje. Tako je za prvi let v Pariz čakala le peščica ljudi, med njimi študentka, sicer iz Francije, ki pri nas študira in se je zaradi epidemiološke situacije samoiniciativno odločila, da za nekaj časa prekine študij in se raje vrne domov.

V francosko prestolnico je bila namenjena tudi Ana, študentka sanitarnega inženirstva na zdravstveni fakulteti: "Pred poletom sem poklicala tako zunanje ministrstvo kot policijo, da sem izvedela, katere dokumente potrebujem. Tako imam s seboj poleg letalske karte še zdravniško potrdilo, da sem tam naročena, če bi me na poti do letališča ali od tam zaustavil kak policist. Termin pa sem imela dogovorjen, še preden so omejili gibanje. Bivala bom pri svoji sestri, živeči v Parizu."

Tuja študentka je pri nas začasno prekinila študij in se vrača domov. 
Robert Balen

Pred vhodom v avlo letališča je postopala Ptujčanka z otrokom, odpravila sta se za podaljšan vikend v Pariz, k možu oziroma očetu, ki tam trenutno dela. "Ta korona je 'zje...' vse, kar je lahko. Govorijo, koliko je okuženih, a osebno nobenega takega ne poznam. En dan sem celo dobila sporočilo, da imam negativen test na prisotnost covida-19, a ga sploh nisem šla delat. Človek ne more verjeti," nam je razlagala. Prav tako sta se v Pariz vračala iz poslovnih razlogov francoska delavca multinacionalnega podjetja s sedežem v Parizu, ki sta pri nas obiskala podružnično firmo.

Uresničuje se črni scenarij

Katere dokumente pa preverjajo na letališču? Brigita Zorec iz Fraporta Slovenija pojasni, da preverjajo vozovnice in potovalne dokumente - v skladu z zahtevami države, kamor potnik potuje, in seveda z navodili prevoznika. Če se za vstop v določeno državo zahtevajo denimo vizum, potrdilo o cepljenju itd., se to preveri. Vsa ta dokumentacija se preverja tako za države, kjer je potnik v tranzitu, kot za končno destinacijo. Zorčeva potnikom svetuje, naj natančno preverijo, kaj vse potrebujejo za vstop v določeno državo, predvsem, ali je potreben covid test, koliko je lahko star, ali sledi karantena oziroma ali je vstop zaradi omejevanja virusa sploh dovoljen.

Študentka Ana na poti v Francijo k zdravniku
Robert Balen

Poleg tega dodaja, da se žal uresničuje, kar so napovedovali, in sicer da sta pred njimi težka in dolga zima ter dolgotrajno okrevanje.

​Leto bodo zaključili s 300.000 potniki

Septembra je preko ljubljanskega letališča letelo 21.686 potnikov, kar je za 87,4 odstotka manj kot septembra lani. Do vključno septembra so našteli 267.780 potnikov, to je za 81,5 odstotka manj kot lansko leto. Leto bodo zaključili z nekaj manj kot 300.000 potniki, še v začetku leta pa je bila napoved, da jih bo 1,5 milijona.

Ob tem je treba dodati, da v vladnemu klicnemu centru 080 14 04 pojasnjujejo, da turistični obisk trenutno ni dovolj dober razlog za pot. "Razlog mora spadati med izjeme, ki jih določa odlok o omejitvi gibanja, ki trenutno velja." Za kršitev odloka je zagrožena denarna kazen od 400 do 4000 evrov. Če vas na letališče pelje druga oseba, naj ima ta kot dokazilo za pot vašo letalsko vozovnico. Ker gre za namen tranzita, se ni dovoljeno na poti ustavljati ali kje prespati. Če nameravate v tujini obiskati partnerja, s katerim niste poročeni, boste težko dokazali utemeljen razlog za obisk.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta