Na kavico k sosedom ne smemo, a avstrijski mejni organi o tem ne sprašujejo

Gregor Grosman Gregor Grosman
24.10.2020 06:15

Preverili smo, ali se z naše strani meje skrivaj odpravljamo k sosedom, saj po nakupih ali na kavo zaradi odloka o začasni omejitvi gibanja zdaj ni dovoljeno.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

"S prijateljem sva že razmišljala, da bi se odpeljala čez mejo in si privoščila pivo," nam je pred nekaj dnevi namignil znanec, ki živi v neposredni bližini slovensko-avstrijske meje. V Sloveniji so gostinski lokali trenutno zaprti, po odloku pa nam brez tehtnega razloga ni dovoljeno zapuščati svoje statistične regije. V dneh, ko nas jesen razvaja s sončnim vremenom, smo se zato odpravili v Avstrijo in preverili, ali državljani upoštevajo prepoved prehajanja državne meje ali morda kdo kljub temu izkoristi priložnost in se odpravi na čezmejno nakupovanje in kakšno kavo.

Na starem mejnem prehodu v Šentilju težav s prehodom meje ni bilo, vojaku sva s fotografom samo na daleč pomahala z osebno izkaznico. Nato pa sva se morala resnično zelo potruditi, da sva naletela na avto s slovensko registrsko oznako. Na parkirišču najbližjega avstrijskega Hoferja je bil parkiran zgolj eden, s ptujskim grbom. Pred bližnjim Lidlom prav tako eden, tokrat z registrsko oznako Murske Sobote. A je bilo vozilo parkirano nemoteče, povsem ob robu, kar je kazalo na to, da ga je nekdo tam parkiral za dalj časa. V dobre pol ure, kolikor sva čakala pred vhodom v trgovini, ju ni obiskal noben slovenski državljan. Pred razglasitvijo epidemije je tudi ob dopoldnevih pred tema trgovinama mrgolelo slovenskih kupcev. V gostinskih lokalih na poti pa nasploh ni bilo veliko ljudi.

Igla v kopici sena

​Nadaljevala sva pot proti Gralli in štela slovenske avtomobile. Kot da bi človek iskal iglo v kopici sena, na prste ene roke jih je bilo mogoče prešteti. V normalnih razmerah ne bi imeli dovolj prstov na rokah in nogah skupaj. Prodajalec na bencinskem servisu Jet v Gralli je opazil, da zadnje tri ure pri njih sploh ni bilo slovenskega voznika. Spet sta bili na parkirišču bližnje trgovine parkirani vozili, registrirani v Sloveniji, a tudi tokrat ob robu parkirišča. Lastnikov, ki bi opravila nakup in prišla do vozila, nisva dočakala.

Naleteli smo le na nekaj vozil, registriranih v Sloveniji. 
Andrej Petelinšek

Več sreče sva imela čez cesto, pred trgovskim centrom Möbelix. Angela Ajlec je imela od svojega delodajalca potrdilo, da dela v Avstriji. Nekoliko manj sva bila s fotografom Andrejem prepričana o odgovoru dveh starejših gospa, ki sta stopili iz mercedesa. Ko sva ju na parkirišču ogovorila, ali sta v Avstriji službeno, sta precej neprepričljivo odgovorili "seveda" in odhiteli v trgovino, še preden sva ju mogla vprašati, ali bosta lep, sončen dan izkoristili tudi za kavico, ob čemer pri nas trenutno ni mogoče uživati.

Naših omejitev ne poznajo

​Enako vprašanje sva postavila zaposlenemu v optiki v Lipnici. Miha Vukadin se na delo vozi čez stari mejni prehod v Šentilju. Tam ob vstopu v Slovenijo še nikoli ni bil deležen kontrole, to pa sovpada s razmišljanjem mnogih, ki se zanašajo na to, da jih tako ne bo nihče ustavil. Na vprašanje, ali izkoristi možnost za nastavljanje sončnim žarkom v kakšnem bližnjem lokalu, pa je dejal, da ne, saj dela do 18. ure. "Lahko bi sicer šli s sodelavci na kavo, a si jo skuhamo kar v službi." Naj bi pa bili gostinski lokali polni Slovencev v Bad Radkersburgu, Radgoni.​

Tudi na avstrijski vinski cesti naj bi bila enaka situacija in se Slovenci množično martinčkajo na soncu. Avstrijski vojak, ki nam je pregledal osebni dokument pred kontejnerjem na maloobmejnem prehodu Sveti Jurij pri Pesnici, nam je potrdil, da je zgodaj zjutraj mejo prečkal "cel bataljon" Slovencev, a so bili namenjeni na delo, saj te dni potekajo zadnje trgatve. Njemu sicer za prehod meje zadostuje, da ima veljavni osebni dokument, za to, da imamo v Sloveniji zaprte regije in omejitve pri prehajanju meje, niti ni vedel. Ob vrnitvi v domovino naju s fotografom enako kot na starem mejnem prehodu v Šentilju ni kontroliral nihče.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta