(FOTO) Pod drobnogledom kronologija slovenskega zdravstva

Tina Recek Tina Recek
11.04.2024 14:37

Izšla je nova knjiga izpod peresa Dušana Kebra z naslovom Solidarnost ali pohlep. V njej so zbrane kolumne, objavljene v Dnevniku.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dušan Keber ob svoji knjigi Solidarnost ali pohlep.
Tina Recek

Nekdanji zdravstveni minister, upokojeni zdravnik, publicist, zdaj pa nosilec idejne zasnove prenove zdravstva Dušan Keber je med kolumnami, ki jih je objavljal v letih od 2005 do 2023 v Dnevniku, zbral sto in eno kolumno v knjigi Solidarnost ali pohlep s podnaslovom Javno zdravstvo na razpotju. Vsaka je pospremljena s kratkimi stripi po vzoru Mladinine Diareje. V njih, kot izhaja iz opisa besedila o piscu, opisuje, "kako je spreminjanje družbenih vrednot spremenilo samoumevno in od državljanov večinsko podprto zahtevo po zdravstvu, ki je dostopno za vse in ga državljani financirano solidarno po svojih zmožnostih, v dolgotrajno borbo z nastajajočimi neoliberalnimi centri finančne, gospodarske in politične moči".

Robert Balen

Ob izidu, knjigo je izdala založba Sanje, je potekala okrogla miza, na kateri so poleg avtorja sodelovali filozof Boris Vezjak ter novinarja Tanja Lesničar Pučko in Janez Markeš. Na njej je tekel pogovor o vzrokih sedanje krize zdravstvenega varstva in možnih izhodih iz nje.

Problem rešljiv z dvigom normativa

Keber je med drugim izpostavil aktualni problem 150 tisoč bolnikov brez izbranega osebnega zdravnika. Po njegovem, če je do problema prišlo čez noč ob znižanju normativov, ga je moč tudi rešiti čez noč tako, da se ga zviša. V kolikor se ne bo nič spremenilo na tem področju, je napovedal, da bo konec leta še več bolnikov brez osebnega zdravnika. Poleg tega je poudaril pomen javnega zdravstva, pri tem se je dotaknil tudi problema zdravnikov z dvojno prakso, tako imenovanih dvoživk. Sistem dvoživke je po njegovem mnenju bistveno bolj nevaren kot čista privatizacija. Med rešitvami našega zdravstva je še nanizal, da bi vlada morala sprejeti nov zakon, ki bi povozil sklep ustavnega sodišča, da so javne službe lahko profitne.

Dušan Keber in Janez Markeš
Robert Balen

Avtor si je še zaželel, da bi njegovo knjigo v roke prejeli študenti medicine, preden se odločijo, ali bodo javni zdravniki ali zasebniki. Poleg njih naj po njej, kot pravi Keber, poseže čim širši krog ljudi, a pri tem ni nujno, da se bodo strinjali z napisanim.

Jaša Jenull
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta