Minister Danijel Bešič Loredan odhaja, Dušan Keber: "Odstop pozen, vendar ne prepozen"

L.M., B.P.
07.07.2023 15:29

Danijel Bešič Loredan je odstopil s položaja ministra za zdravje in podpredsednika vlade. Premier Robert Golob je dejal, da imata z ministrom v odstopu različne poglede na krepitev javne zdravstvene mreže.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Danijel Bešič Loredan je odstopil s položaja ministra za zdravje.
Robert Balen

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je po več dneh špekulacij, da se mu maje stolček, podal odstopno izjavo. Še pred dnevi se je Bešič Loredan na Brdu pri Kranju sestal s predsednikom vlade Robertom Golobom, s katerim sta se na štiri oči pogovorila o interpelaciji zoper ministra, ki so jo vložili v opozicijski SDS. Premier in minister sta se strinjala, da gre za nov manever SDS, s katerim nadaljujejo politizacijo namesto iskanja rešitev za zdravstvo.

Z Bešičem Loredanom nezadovoljni tudi poslanci Svobode

A kljub temu minister na sredinem internem sestanku funkcionarjev Gibanja Svoboda na Brdu pri Kranju očitno ni dobil podpore največje vladne stranke. Ministra je k odstopu večkrat pozval predsednik strateškega sveta za zdravstvo Erik Brecelj, njegove zamenjave pa so si želeli tudi v civilni mreži Glas ljudstva in Inštitutu 8. marec. Do ministrovih potez so bili kritični tudi v Levici, nezadovoljstvo z Bešičem Loredanom pa naj bi naraščalo tudi v poslanski skupini Gibanja Svoboda.

Danijel Bešič Loredan je drugi minister Golobove vlade, ki je odstopil s položaja.
Robert Balen

Bešič Loredan je za Radio Slovenija povedal, da se je danes sestal z Golobom. Srečanje naj bi bilo kratko, Golob mu je v podpis ponudil odstopno izjavo. Bešič Loredan je dejal, da jo je samo podpisal in zapustil srečanje. Do odstopa ministra prihaja dan po tem, ko je koaliciji v državnem zboru uspelo ukiniti dopolnilno zdravstveno zavarovanje, kot smo ga poznali do zdaj.

Golob: Do razhajanj je prišlo pri interventnem zakonu

Predsednik vlade je odstop Bešiča Loredana komentiral z besedami, da so si v Svobodi krepitev javnega zdravstva postavili za ključni cilj in prioriteto že pred volitvami, nato pa tudi za prvo prioriteto nove vlade in koalicije. Po njegovih besedah sta z Bešičem Loredanom opravila več pogovorov: "Žal sva ugotovila, da imava različne poglede, kako doseči cilj, ki se mu reče krepitev javne zdravstvene mreže." O isti temi so se po njegovih besedah v sredo več ur pogovarjali znotraj poslanske skupine Svoboda. Ta je bila po premierjevih besedah enotna, da obstaja samo ena pot, in sicer pot krepitve javne zdravstvene mreže prek močnejših in bolje organiziranih javnih zavodov, ne pa prek krepitve zasebnikov.

"Poslanska skupina Svoboda in vlada sta glede tega enotni, z reformami gremo naprej na način, kot smo ga zastavili pred letom dni," je poudaril Golob in dodal, da je iz tega vidika današnji odstop ministra v resnici logičen in tudi pričakovan. Golob je potrdil, da je Bešiču Loredanu sam izročil vnaprej napisano odstopno izjavo in da jo je po tem, ko jo je minister podpisal, tudi sprejel in poslal v parlament. Po njegovih besedah se bo državni zbor z odstopom ministra seznanil prihodnji teden, takrat pa bodo na vrsto prišli tudi pogovori o tem, kdo bo vodenje ministrstva za zdravje prevzel v prihodnje. Ob tem je zanikal navedbe, da naj bi odstop ministra zahtevali v strateškem svetu za zdravstvo in da so člani sveta v nasprotnem primeru zagrozili s svojim odhodom.

Na vprašanje, kaj odstop Bešiča Loredana pomeni za izvajanje zdravstvene reforme, je Golob odgovoril, da se je reforma že do zdaj izvajala na več nivojih. Kot je spomnil, je državni zbor včeraj po dolgih desetletjih dopolnilno zavarovanje ukinil na predlog poslancev Svobode in ne na predlog ekipe z zdravstvenega ministrstva. Ko gre za Bešiča Loredana, je Golob poudaril, da je do razhajanj prišlo pri interventnem zakonu za skrajševanje čakalnih vrst: "Interventni zakon ni bil popoln neuspeh, še manj popoln uspeh. Ravno pri oceni, ali je bilo dobro, da se je toliko sredstev prelilo k zasebnikom prek interventnega zakona, sva se z ministrom pomembno razšla."

Brecelj: Bešič Loredan ne bi izpeljal zdravstvene reforme

Bešič Loredan je že drugi minister vlade Roberta Goloba, ki odhaja s položaja. Pred njim je položaj notranje ministrice zapustila Tatjana Bobnar. Z ministrstev je sicer odšlo tudi nekaj državnih sekretarjev, med njimi pa je najbolj odmeval odstop državnega sekretarja na ministrstvu za finance Tilna Božiča. Med glasnimi kritiki Bešiča Loredana je bil tudi predsednik strateškega sveta za zdravstvo Erik Brecelj. Slednji je za Večer poudaril, da je bil odstop ministra neizbežen, je pa zavrnil navedbe, da naj bi člani sveta slovo Bešiča Loredana pogojevali s svojim odhodom iz strateškega sveta. "Njegov odstop sem zahteval samo jaz, to ni bil sklep strateškega sveta. Res je, da smo bili zelo zafrustrirani in nezadovoljni z delom ministra, a tako radikalnega sklepa nismo nikoli sprejeli. Njega mi sicer praktično sploh nismo zanimali," je poudaril Brecelj.

Erik Brecelj je dejal, da Danijel Bešič Loredan ne bi izpeljal zdravstvene reforme.
Daniel Novakovič/STA

Po njegovih besedah Bešič Loredan ni minister, ki bi lahko izpeljal novo zdravstveno reformo, še več, določene spremembe je celo blokiral. "Z njim reforme zagotovo ne bi bilo, z novim ministrom pa bi se to moralo zgoditi, če bo sledil temu, kar je zastavil predsednik vlade. Bešič Loredan pa tega tisoč-procentno ne bi naredil," je dejal Brecelj in dodal, da ne ve, ali je Golob že izbral ministrovega naslednika. "Predsednik vlade je res prevzel reformo zdravstva, pri tem mu veliko pomaga tudi poslanka Svobode Tamara Kozlovič, in če bosta peljala to svojo pot naprej, mislim, da lahko pričakujemo kakšne rezultate. Če bo novi minister sledil temu, kar je zastavil predsednik vlade, potem mislim, da bo uspešen," je še dodal Brecelj.

Nekdanji zdravstveni minister in član iniciative Glas ljudstva Dušan Keber je ocenil, da je odstop ministra pozen, vendar pa ne prepozen. "Vlada ima pred seboj še tri leta, da pomembno zasuka usmeritve, ki jih je doslej diktiral minister za zdravje. Iz izjav predsednika vlade smo razumeli, da se predsednik vlade vsaj v celoti ni strinjal s pogledom ministra, kar seveda vzbuja upanje, da bo za bodočega ministra dejansko izbral takšno osebo, ki jo bo vodil interes, da ohrani in okrepi javno zdravstvo. Seveda pa je bistvenega pomena, kdo ta oseba bo. Predsednik vlade ne more več tvegati z nepopisanim listom ali z neznano osebo, ki ni doslej še nič storila na tem področju. Z drugimi besedami, ne more si privoščiti, da bi ponovno iskal kandidata, ki bi se na tem položaju šele učil oziroma skušal razumeti, kaj javno zdravstvo sploh je," je dejal Keber. Novi zdravstveni minister bi po njegovi oceni moral poznati zdravstveni sistem ter gojiti vrednote, ki podpirajo socialno državo in javno zdravstvo, ter imeti izkušnje v smislu učinkovitega strokovnega dela in menedžmenta. "Če je ali ni zdravnik, je manj pomembno," je dodal Keber.

Pengov Bitenc: To je zagotovo udarec za Goloba

Politični analitik in komentator Aljaž Pengov Bitenc je dejal, da ima premier po odstopu Bešiča Loredana zdaj problem na dveh ravneh: "Prvi je, da mora najti novega ministra za zdravje, kot vemo, ti ne rastejo na drevesu, drugi pa je problem njegove lastne politične kredibilnosti. Golob je v Bešiča Loredana vložil veliko političnega kapitala, za ministra ga je izbral, še preden se je sploh začel pogajati o sestavi vlade." Zdravstvena reforma pod taktirko Bešiča Loredana je bila po njegovih besedah Golobova glavna prioriteta, zdaj pa se je pri tem zalomilo. "Ne glede na to, ali je res sam zahteval, da Bešič Loredan odstopi ali ne, je to zagotovo udarec za Goloba. Od naslednjih korakov bo odvisno, ali bo ta udarec politično poguben za Goloba tudi v smislu, da bi izgubil avro reformnega premierja, tako kot jo je v podobni zgodbi z zdravstvom pred leti izgubil Miro Cerar," je dodal Pengov Bitenc.

V primeru, da bo Golob zelo hitro našel oziroma že ima kandidata za novega ministra in če omenjena menjava ne bo izgovor za preložitve datumov, ko naj bi reforma zaživela, potem se po mnenju komentatorja lahko izvleče iz te zgodbe, sicer pa bo končal podobno kot Cerar. "Če se bo izkazalo, da zadnje leto ni bilo izgubljeno in da bo tisti, ki bo prevzel ministrstvo za zdravje, lahko nadaljeval in pospešil tempo zdravstvene reforme, potem je to še mogoče rešiti. Če stvari ne bodo hitro tekle naprej pod drugo taktirko, pa se bojim, da je to to, kar se tiče zdravstvene reforme," je še poudaril Pengov Bitenc.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta