(PREJELI SMO) Poziv odločevalcem Evropske unije

Dokažite, da humanost na domnevno najbolj napredni in civilizirani celini še ni povsem zamrla in da v Bruslju obstajata volja in moč, da jo znova poženemo!

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
REUTERS

Spoštovani

predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen,

predsednik Evropskega sveta Charles Michel,

predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola,

visoki predstavnik za zunanjo in varnostno politiko Josep Borrell.

V luči nadaljevanja morije in uničevanja, ki ga izraelska vojska nemoteno in neustavljivo izvaja nad civilnim prebivalstvom v Gazi in na Zahodnem bregu, v posmeh tako osnovnim civilizacijskim normam kot vsem pozivom svetovne skupnosti k njegovemu končanju, vštevši resolucije Varnostnega sveta in Generalne skupščine Združenih narodov ter samo odločbo Meddržavnega sodišča (ICJ) v Haagu o preprečevanju genocida nad palestinskim narodom,

ob pomanjkanju ustreznega odziva večine evropskih vlad pa tudi slovenskih oblasti,

v imenu, verjamemo, pretežnega dela ozaveščene, čuteče, odgovorne in globoko pretresene javnosti

POZIVAMO

Evropsko komisijo, Evropski svet in Evropski parlament k takojšnjemu ukrepanju, ki naj bo do države Izrael primerljivo z ukrepanjem do Ruske federacije zaradi agresije na Ukrajino. Pričakujemo namreč, tudi v imenu doslednosti, jasno in nedvoumno obsodbo Izraela, ohladitev diplomatskih, poslovnih in drugih odnosov z njegovo vlado ter sprožitev ustreznih sankcij zoper odgovorne za omenjeno morijo. Ni vas treba spomniti na grozljive številke pobitih, ranjenih, razseljenih Palestincev ter izbrisanih življenjskih pogojev v napadeni enklavi, številke, ki se dnevno povečujejo.

"Svet je padel na preizkušnji humanosti," je nedavno izjavila slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon, a bistveno dlje ni šla. Res je, da si slovenska vlada prizadeva za trajno premirje, za neovirano in konstantno humanitarno pomoč prebivalcem Gaze, za varnost tudi osebja Združenih narodov in humanitarnih organizaciji, zdravnikov in novinarjev, za nemoteno nadaljevanje financiranja Agencije OZN za Palestince (UNRWA), za mirovno konferenco, za priznanje Palestine in rešitev dveh držav, za spoštovanje odločbe ICJ in sicer mednarodnega prava. Odločno podpira tudi napore, ki jih za dosego teh ciljev vlaga generalni sekretar OZN Antonio Guterres. A vse do danes jasne in nedvoumne obsodbe Izraela ter poziva k sankcijam proti njemu ni hotela, znala ali si upala izreči.

Zato tokrat pozivamo, da to storite vi, v upanju, da bo tovrstni odziv dal Izraelu vsaj misliti o primernosti in sprejemljivosti njegovega početja. Ko bi spoznal, da mu Evropska unija več ne stoji ob strani, da ga celo obsoja in kaznuje, bi se morda odločil ustaviti "specialno operacijo" in se umakniti iz Gaze, s čimer bi se umirile tudi razmere v Rdečem morju. Sami dobro veste, da vsak dan nadaljnjega oklevanja pomeni novih 150 do 200 ubitih civilistov, novih 90 do 120 ubitih žensk in otrok ter korak bliže širšemu in nevarnejšemu regionalnemu spopadu.

Osemindvajset tisoč (28.000) doslej pokončanih nedolžnih življenj Palestincev kliče po vašem ukrepanju, da ne bo tudi na vso Evropsko unijo padla neizbrisljiva senca zgodovinske sramote, kakršna je leta 1995 onečastila nizozemske modre čelade v Srebrenici.

Dokažite, da humanost na domnevno najbolj napredni in civilizirani celini še ni povsem zamrla in da v Bruslju obstajata volja in moč, da jo znova poženemo!

Pobudniki poziva, nekdanji in sedanji evropski poslanke in poslanci iz Republike Slovenije:

Aurelio Juri, Milan Brglez, Matjaž Nemec, Mojca Drčar Murko, Ivo Vajgl, Mojca Kleva Kekuš

Drugi podpisnice in podpisniki:

Uroš Lipušček, Rudi Rizman, Spomenka Hribar, Zvone Dragan, Franco Juri, Boris Frlec, Marjan Šetinc, Jože Pirjevec, Matjaž Hanžek, Nada Turnšek, Josip Rastko Močnik, Danijel Rebolj, Vesna Godina, Dušan Keber, Gorazd Kovačič, Dragan Petrovec, Božidar Flajšman, Anna Colombo, Remzo Skenderović, Polona Frelih, Barbara Volčič, Dunja Ukmar, Natalija Gulič, Franc Žnidaršič, Lucija Čok, Emil Milan Pintar, Igor Pribac, Iztok Šori, Miloš Šonc, Marjan Kotar, Andrej Mašera, Janez Šmajdek, Vena Šmajdek, Stane Lunder, Dragica Lunder, Ljuba Miljuševič, Polona Jamnik, Franjo Žagar, Maca Jogan, Miha Butara, Brane Virant, Aleks Štakul, Nevenka Mandič Orehek, Igor Polajnar, Janez Verbič, Andrej Šušterič, Mira Hladnik, Miran Hladnik, Janez Černač, Jože Konda, Ernest Vodopivec, Stana Vodopivec, Milan Taborin, Marija Ana Taborin, Jožef Roškar, Marko Zdešar, Robert Puš, Maja Breznik, Franci Perčič, Pavel Jamnik, Violeta Tomič, Vera Vezovnik, Marko Apih, Branko Šekoranja, Andrej Bolčina, Maruša Mohorič, Lano Planko, Ana Barbič, Mira Kofler, Bojan Kofler, Andrej Bolčina

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta