(FOTO) Poginulega delfina v Strunjanu je nekdo ustrelil

Aljaž Novak
26.08.2024 12:46

Obdukcija poginulega delfina, ki so ga raziskovalci društva Morigenos našli konec junija pred Strunjanom, je pokazala, da je delfin poginil zaradi posledic strela z orožjem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Obdukcija je pokazala, da je delfina nekdo ustrelil.
Tilen Genov/društvo Morigenos

Spomnimo, konec junija je raziskovalna ekipa društva Morigenos na morju pred Strunjanom našla poginulega delfina. Kot so sporočili, je šlo za samca vrste velika pliskavka (Tursiops trumcatus), ki je sicer stalno prisotna vrsta v severnem Jadranu in s tem tudi v slovenskem morju.

Raziskovalci so tedaj opravili prvi zunanji pregled živali. Truplo je bilo sicer že precej razpadlo, zato ni bilo mogoče ugotoviti, če gre za enega od identificiranih delfinov, ki jih Morigenos spremlja v severnem Jadranu.

Tilen Genov/društvo Morigenos

Naslednji dan so na Nacionalnem veterinarskem inštitutu Veterinarske fakultete v Ljubljani opravili temeljito obdukcijo. Rezultati so pokazali, da je bil delfin ustreljen.

Kot je v izjavi za javnost zapisal dr. Tilen Genov, je to pri nas prvi zabeležen primer ustreljenega delfina v sodobnih časih. "Naši kolegi na Hrvaškem so takšnih primerov imeli že več," še dodaja Genov.

(VIDEO) Ob obali Istre posneli več kitov: "Zelo redek, a pomemben dogodek za to območje Jadrana"

"Poškodbe na koži so sicer bile vidne že ob prvem pregledu telesa, vendar je pri tako razpadlih živalih težko na hitro oceniti, ali gre za poškodbe, ki so nastale pred smrtjo, ali po njej, zato se nikoli ne želimo prenagliti in delati zaključkov pred končano obdukcijo," je povedala Krista Lokar, raziskovalka v društvu Morigenos, ki je poginulega delfina tudi prva opazila.

Tilen Genov/društvo Morigenos

Kot so še sporočili iz društva, je žival nekdo ustrelil v levi stranski predel prsi. Po vstopu v telo je izstrelek prebil levo prsno steno, prebil obe pljučni krili in skozi desno prsno steno izstopil iz telesa. "Od vitalnih organov je izstrelek poškodoval pljuča, zato je najverjetneje, da je žival poginila za posledicami motenj v dihanju," je povedal dr. Tomislav Paller z Nacionalnega veterinarskega inštituta, ki je vodil obdukcijo.

(VIDEO) Pred Valdoltro se je takole pustila občudovati jata približno 15 delfinov, poglejte posnetka!

S čim je bil delfin ustreljen, še ostaja neznanka

Kot je še povedal Paller, odgovora na vprašanje, s kakšnim strelnim orožjem je bila žival ustreljena, še nima. Meni pa, da bi odgovor na to vprašanje raje prepustil strokovnjakom za orožje. "Na mestu strelnih ran smo namreč našli delce izstrelka, ki smo jih zavarovali za potrebe balistične preiskave," je še dodal Paller.

Tilen Genov/društvo Morigenos

Razpadlost trupla kaže na to, da je bila žival v trenutku najdbe mrtva že vsaj več dni, zato ni znano, kje je bila žival ustreljena. Glede na to, da si Tržaški zaliv delijo Slovenija, Italija in Hrvaška, je lahko do kaznivega dejanja prišlo tudi izven Slovenije.

Delfini in drugi veliki morski plenilci so pomemben člen morskih ekosistemov, ki pomagajo zagotavljati ravnovesje v morskih prehranskih spletih. Njihovo varstvo ima zato širši pomen pri dolgoročnem ohranjanju zdravega morja, kar je pomembno tudi za ljudi, še dodajajo v Morigenosu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta