(FOTO) Pohod za javno zdravstvo: "Ukinite dopolnilno zavarovanje, če želite drugi mandat na vladi”

Matej Grošelj Matej Grošelj
07.04.2023 17:57

V središču Ljubljane je potekal shod za javno zdravstvo. Glas ljudstva je pripravil zakonske predloge za ubranitev javnega zdravstvenega sistema.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Matej Grošelj

V središču Ljubljane je ob svetovnem dnevu zdravja pod okriljem civilne organizacije Glas ljudstva potekal pohod za javno zdravstvo. "Stanje v zdravstvu je vedno bolj katastrofalno. V čakalnih vrstah je 120.000 bolnikov, kar je 40.000 več kot lani. V javnih bolnišnicah so obravnavali 15.000 bolnikov manj kot leta 2019 in opravili 60.000 prvih pregledov manj. Število pacientov brez izbranega zdravnika se je samo v zadnjih mesecih povečalo na 140.000. Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je napovedal, da se bodo čakalne dobe v enem letu prepolovile, kar se ni uresničilo," pravijo v Glasu ljudstva.

Matej Grošelj

Namen pohoda za zdravstvo je bil opozoriti javnost pred privatizacijo zdravstvenega sistema in podjetizacijo javnih zdravstvenih domov v gospodarske družbe. "Čas je, da se začnemo javno pogovarjati o resničnih problemih slovenskega zdravstva. Minister naj se končno preneha sprenevedati. Jasno naj pove in pokaže, ali podpira krepitev javnega zdravstva ali se zavzema za njegovo privatizacijo in razgradnjo," so navedli. Državljane je v tem tednu med drugim razdražila podražitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ki ga je Generali z enim zamahom dvignil za 30 odstotkov. Pričakovati je, da se bodo podražitev posluževale tudi druge zavarovalnice. V koalicijski pogodbi so se vladne stranke Gibanje Svoboda, SD in Levica med drugim zavezale, da bodo "do konca leta 2024 pripravile celovito prenovo financiranja zdravstvenega zavarovanja, ki bo vsebovala tudi ukinitev nepravičnega in neučinkovitega dopolnilnega zavarovanja".

Matej Grošelj
pohod, Ljubljana
Matej Grošelj

Minister v drugi polovici leta 2022 opravil 99 kirurških posegov

Pohod za zdravstvo se je ob 18. uri začel pred stavbo ministrstva za zdravje v centru Ljubljane. Kolona protestnikov je premik nadaljevala proti Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije, kjer so opozorili, da je "zdravstvena blagajna naša last". Pohod so nadaljevali do sedeža Zavarovalnice Triglav in ga končali na Vilharjevi cesti, kjer gradijo luksuzni stanovanjski kompleks s "concierge" zdravstveno oskrbo na domu. Investitor rezidence je kirurg Marko Bitenc, sicer eden najvplivnejših akterjev slovenskega zasebnega zdravstva, pri katerem operira tudi minister Bešič Loredan. Kot so razkrili v oddaji Tarča na TV Slovenija, je minister v drugi polovici lanskega leta pri zasebnikih opravil 99 kirurških posegov.

V organizaciji Glas ljudstva (na fotografiji je Jaša Jenull) so razočarani nad ukrepi ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana na področje ubranitve javnega zdravstvenega sistema. 
Robert Balen

Glas ljudstva od vladajoče politike zahteva konkretne dejanja in takojšnje ukrepanje v povezavi z ubranitvijo javnega zdravstvenega sistema. V ta namen so napisali predloge treh zakonov, ki so jih minuli teden predstavili predsedniku vlade Robertu Golobu in poslanskim skupinam v državnem zboru. Gre za interventni zakon, ki vsebuje predlagane rešitve za krepitev javnega zdravstva, in paket dveh zakonskih sprememb za ukinitev dopolnilnega zavarovanja in pravičnejši davek. Glas ljudstva na pohodu za zdravstvo zahteva, da predstavniki koalicije najkasneje do 26. aprila sprejmejo predlagane zakone v zakonodajni postopek. V nasprotnem primeru bodo začeli zbirati podpise med državljani za vložitev zakonov v državni zbor.

"Pričakovali smo, da bo krizo reševalo ministrstvo za zdravje, vendar se raje ukvarja z digitalizacijo in politično podreditvijo ZZZS. Civilna družba namesto vlade piše zakone in organizira javne razprave. Ponovno zahtevamo transparentnost in sodelovanje javnosti pri zdravstveni reformi," izpostavljajo organizatorji pohoda.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.