(FOTO) Predsednica Nataša Pirc Musar ob obisku Centra vojaških šol v Mariboru: Vojski primanjkuje mladih kadrov

Jon Knez Jon Knez
14.04.2023 13:31

Predsednica je tudi obljubila, da se bo zavzela za boljšo promocijo Slovenske vojske

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar je kot vrhovna poveljnica obrambnih sil danes obiskala Center vojaških šol in 72. brigado Slovenske vojske v vojašnici generala Maistra v Mariboru. Obisk je potekal pred dnevom Centra vojaških šol, ki se obeležuje 15. aprila. Predsednici so vojaki, na čelu z načelnikom generalštaba SV Robertom Glavašem predstavili center, 72. brigado, ji razkazali vojaški muzej in kadetnico. Predsednica je 72. brigadi izročila predsedniško plaketo. 

Predsednica je povedala, da je center z veseljem obiskala in da tudi sicer z veseljem zahaja med slovenske vojakinje in vojake: "Ne le zato, ker sem vrhovna poveljnica obrambnih sil, ampak tudi, ker iskreno verjamem, da je vojska branik miru. Slovenska vojska je iz leta v leto boljša, namenja se ji več finančnih sredstev in prav je tako. Večkrat se pogovarjamo o težavah, ki pestijo vojsko. Ena največjih je pomanjkanje mladih, novih kadrov. Sama se bom zavzela, da bo promocija tega plemenitega in domoljubnega poklica še boljša. Vse, ki jih zanimata ustroj in tehnika Slovenske vojske, vabim, da pridejo 13. maja pred dvorano Stožice, kjer bodo vojakinje in vojaki pokazali vse, kar vojska premore."

Predsednici so razkazali Vojaški muzej.
Andrej Petelinšek
Nataša Pirc Musar 
Andrej Petelinšek

Poveljnik Centra vojaških šol Peter Zakrajšek je dejal, da center izvaja eno temeljnih nalog vojske, to je izobraževanje in usposabljanje. "Predstavlja tudi enega od temeljev slovenske vojaške profesionalizacije. Vojaški poklic ni zgolj poklic, temveč je profesija. Kot tak potrebuje lasten izobraževalni sistem. Center vojakinje in vojake pošilja tudi na šolanja v tujino. Trenutno imamo na prek programa West point na šolanju enega od bodočih častnikov, ena od bodočih častnic je na angleški kraljevi akademiji. Sicer pa je na šolanju v tujini enajst naših pripadnikov," je povedal. Dejal je še, da je delež vojakinj v centru okoli 10 odstotkov. Skupno je bilo v centru v tridesetih letih izobraženo več kot tisoč pripadnikov vojske.

Poveljnik Centra vojaških šol Peter Zakrajšek.
Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta