(FOTO) Prosilci za azil pred vlado: Radi bi uporabljali svoje talente in osrečevali druge

Tina Recek Tina Recek
11.01.2024 16:28

Na protestu pred vlado so se zaposleni prosilci za azil in predstavniki Ambasade Rog zavzeli za ureditev statusa tujih delavcev v postopkih mednarodne zaščite.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Protestno branje pred vlado.
Tina Recek

Okoli 50 migrantov in tujih delavcev se je danes dopoldne v okviru novinarske konference pod okriljem Ambasade Rog zbralo pred poslopjem vlade in opozorilo na svoj položaj s transparenti tako v tujih jezikih kot slovenskem: "Deportacija ni integracija,“ "Nismo le številke. Smo ljudje. Ne deportaciji", "Prej neuvrščeni, zdaj nedokumentirani", "Tukaj delam, učim se slovensko, tukaj je moj dom. Hočem ostati", "Smo delavci, nismo kriminalci". Nekateri izmed njih so problem osvetlili še z branjem svoje izkušnje. Ob tej priložnosti so predstavniki Ambasade Rog predstavili predloge za rešitev problema, kakor tudi še novo številko glasila Tukaj smo. V njem so spisane zgodbe prosilcev za azil.

Miha Blažič iz Ambasade Rog je uvodoma spomnil, da so lani skupaj s sindikati in z drugimi organizacijami vlado in ministrstva, med njim notranje, opozorili, da je večina prosilcev za azil tudi delavcev in da se nahajajo v deportacijskih postopkih. Poleg tega so podali tudi praktične predloge za rešitev njihove situacije. A se je "izkazalo, da notranje ministrstvo nima posluha". Po njegovih besedah prosilci za azil po več mesecih ali celo let dela lahko prejmejo odločbo o deportaciji oziroma obvestilo, da jih bodo naslednji dan odpeljali na Hrvaško.

Chris Ntakuwundi iz Burundija se predstavi pred vlado. 
Tina Recek

Blažič: "Ko bi enkrat šli iz Slovenije, se ne bi mogli nikoli več vrniti"

"Taka situacija je nevzdržna. Še posebej, ker so v državi potrebe po tujih delavcih," je pripomnil Blažič in pojasnil, da po trenutni ureditvi se od delavcev, ki bi želeli ostati zaposleni pri nas, zahteva, da si pridobijo vizume za države zunaj EU, kjer ima Slovenija pristojno konzularno službo. Kar bi trajalo več mesecev. Za nameček nastopi problem, da ne morejo dobiti dovoljenja, da bi legalno potovali do našega konzulata zunaj države. Kot je še pojasnil, večini tujcev, ki jih država zavrne, izda tudi petletno prepoved vstopa v Slovenijo in Evropsko unijo. "Ko bi enkrat šli iz Slovenije, se ne bi mogli nikoli več vrniti," je pripomnil.

Njihov predlog se glasi, da bi zaposleni tujci svojo prvo vlogo oddali in tudi prstne odtise dali na upravni enoti. In še, da se zaposlenim osebam končno omogoči prehod med statusi, torej, da lahko na upravni enoti zaprosijo za dovoljenje za začasno bivanje na podlagi zaposlitve.

Arinze Bauldwin Anamuduihe v elementu pri sanaciji poplave v Sneberjih. 
Arhiv Ambasade Rog

"Upam, da nam bo slovenska vlada prisluhnila. Radi bi ostali tukaj, delali, prispevali, se razvijali, uporabljali svoje talente in osrečevali druge,“ je izrazil željo na protestnem branju Hassan El Aroui iz Maroka. Pri nas si je našel službo kot slikopleskar.

"S protestom želimo pokazati, da smo tukaj in da želimo pomagati in živeti," pa je poudaril Faisal Ali iz Gane. In dodal, da niso tukaj, da bi vršili kazniva dejanja. "Mi želimo le delati in prosimo za podporo, da lahko to zakonito počnemo še naprej." 

Da bo družbo obogatil in ji prinesel veliko dobrega, je zagotovil Chris Ntakuwundi iz Burundija. Kot je še dejal, je k nam prišel pred enim letom in zaprosil za mednarodno zaščito. V tem času se je kljub strahu pred deportacijo zaposlil in nato tudi prejel status begunca. Njegov sorojak Issa Mohamed pa je med drugim izrazil nerazumevanje nad tem, da na eni strani Sloveniji primanjkuje delovne sile, po drugi strani pa država vztraja pri njihovi deportaciji. "Tukaj smo, tukaj delamo, imamo prijatelje, pomagali smo pri sanaciji poplav. Mislim, da bi bilo edino prav, da nas država sprejme," je zaključil svojo misel Mohamed. 

Z vzklikom "Tukaj smo" so zbrani vsakič pospremil zaključke govorcev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta