(FOTO) Sodnice in sodniki na protestnih zborih: "Od vlade in DZ zahtevamo zgolj to, kar zahtevamo od naših strank"

Va
07.02.2024 12:36

Ustavo, zakone in sodne odločbe mora oblast prva spoštovati, piše v novi protestni izjavi Slovenskega sodniškega društva, ki so jo prebrali po sodiščih, ker vlada in državni zbor odločbo o plačah "še naprej načrtno ignorirata".

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tako so se sodnice in sodniki zbrali v Celju. 
Andrej Petelinšek

Štiriintrideset dni od poteka roka, v katerem bi morala biti izvršena odločba ustavnega sodišča o sodniških plačah, so se sodniki danes zbrali na enournih protestnih shodih na sodiščih in prebrali izjavo Slovenskega sodniškega društva, v kateri ponovno terjajo odpravo ugotovljenih protiustavnosti. Vlada in državni zbor odločbo ustavnega sodišča še naprej načrtno ignorirata, trdijo sodnice in sodniki in protestirajo "proti taki zlorabi oblasti, ki jo celo predsednica republike označuje za 'pravno huliganstvo'". 

"Protestiramo, ker ..."

"Protestiramo proti popolni ignoranci, ki jo vlada in državni zbor kažeta do sodstva in sodnikov. Obnašata se, kot da sodstvo ne obstaja, ignorirajo se vsi naši pozivi, vabila in protesti. Protestiramo proti aroganci, ki jo na ta način kažeta do pravnega reda Republike Slovenije in vseh državljank in državljanov. Naš pravni red je zasnovan v ustavi, ki pravi, da je Slovenija pravna država. Temelj pravne države je spoštovanje zakonov in odločb sodišč; le tako se lahko zagotavlja varovanje človekovih pravic, demokracije, enakost pred zakonom in odgovornost oblasti. Sodne odločbe veljajo za vse v enaki meri, veljajo v celoti tako, kot se glasijo, in ne kot bi arbitrarno presodil naslovnik posamezne sodne odločbe," piše v protestni izjavi. "To mora brez nadaljnjega veljati tudi za vlado in državni zbor - ravno oblast mora biti prva, ki spoštuje sodne odločbe," poudarjajo sodniki in sodnice. 

Andrej Petelinšek

V odškodninske tožbe

Protestirajo proti sprenevedanju, da gre za socialni dialog in za usklajevanje plač v celotnem javnem sektorju, "ker izvršitev ustavne odločbe s tem nikakor ni povezana". Protestirajo tudi proti zavajanju, da na razpolago ni finančnih sredstev, "ob tem ko si politične stranke 100% povečujejo lastno financiranje, ministrstvo pa popolnoma mimo sodstva domnevno rešuje prostorsko problematiko z nakupovanjem neprimernih nepremičnin". 

Andrej Petelinšek

Slovensko sodniško društvo apelira na javnost, domačo in mednarodno, da z vsemi sredstvi prisili politične odločevalce, da spoštujejo vladavino prava, torej tudi sodne odločbe. "Le če vsi tako ravnamo, se je mogoče izogniti anarhiji, brezvladju in nasilju oblasti," piše v protestni izjavi. Od vlade in državnega zbora zahtevajo "zgolj to, kar dnevno zahtevamo od naših strank v sodnih postopkih. Spoštovanje ustave, zakonov in odločb sodišč"

Protestni zbori pod naslovom 100 tog za vladavino prava so bili na vseh sodiščih, kranjski okrajni in okrožni sodniki pa so dan pred slovenskim kulturnim praznikom ob izjavi sodniškega društva simbolično prebrali še del uvoda iz Prešernovega Krsta pri Savici.

Na shodih so obravnavali tudi potencialno vlaganje tožb proti državi, ker ni odpravila neustavnosti pri sodniških plačah. Sodniki ptujskega okrožja so že sporočili, da so sprejeli enotno odločitev, da bodo vložili odškodninske zahtevke zoper Republiko Slovenijo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta