(FOTO) V Zidanem Mostu dvignili 380 ton težak prevrnjen transformator

Gordana Possnig Gordana Possnig
04.02.2023 14:00

Priprave na dvig transformatorja so potekale več dni. 18. februarja ga bodo odpeljali na pregled nazaj v tovarno v ljubljanske Črnuče.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dvigovanje prevrnjenega transformatorja je potekalo v skladu z načrti.
Gordana Possnig

Na železniški postaji v Zidanem Mostu se je ob 10. uri pričel dvig 380 ton težkega transformatorja, ki se je prevrnil s tovornega vagona v noči na 7. januar letos. Na Slovenskih železnicah so za čas del napovedali 10- do 15-minutne zamude v potniškem prometu, potnike so na vmesnih postajah vozili z avtobusi. Transformator bodo s tirov dokončno odstranili po 15 uri. Pri dvigu transformatorja so uporabili posebne nosilce avstrijskega podjetja Liebherr, s katerimi so transformator postavili v pokončno lego. Okoli 15. ure bodo transformator prenesli na posebno ploščad, kjer je trenutno postavljeno tono težko dvigalo.

Gordana Possnig

Direktor družbe SŽ-Infrastruktura Matjaž Kranjc je ob dvigu tovora, ki ga je spremljajo kar nekaj ljudi, povedal, da bodo jutri na območju nesreče na progo tri namestili nove tire, promet po njih naj bi nemoteno stekel najkasneje do 20. februarja. 18. februarja bodo transformator nato naložili na isti vagon, ki ga je pripeljal v Zidani Most, in ga dan pozneje prepeljali v tovarno v Črnuče v Ljubljani, kjer ga bodo predstavniki proizvajalca natančno pregledali in ugotovili, ali je na njen ob nesreči morebiti prišlo do poškodb.

Gordana Possnig

Priprave na dvig transformatorja so po njegovih besedah trajale več dni. V četrtek so najprej stekla dela za odstranitev 20-kilovoltnega daljnovoda, včeraj so potekala dela za dvig samega transformatorja. Današnji dan je namenjen dvigu transformatorja, jutri bodo na progi tri znova namestili tirnice.

Nastala škoda ob nesreči znaša okoli pol milijona evrov, vse skupaj pa so imele Slovenske železnice zavarovano.

Gordana Possnig
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta