Garda Slovenske vojske je v imenu Janše položila venec k spomeniku padlim domobrancem. Za padle partizane venca ni bilo

Luka Mlakar
02.11.2021 19:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Premier Janez Janša je našel venec za padle domobrance, za padle partizane pa ne. 
Vlada RS

Vlada je prek twitterja sporočila, da je garda Slovenske vojske ob dnevu spomina na mrtve v imenu premierja Janeza Janše položila venec k spomeniku padlim domobrancem na ljubljanskih Žalah. Novica o tem je razburila številne uporabnike twitterja, ki so opozarjali, da garda SV ni položila venca za padle partizane, ki so se borili proti okupatorju.

Janševa poteza je razburila tudi politiko. "Položitev venca pred spomenik domobrancev je načrtno ideološko dejanje za preusmerjanje pozornosti od drugih fiaskov te vlade, zlasti reševanja epidemije. Obsoditi moramo to početje, a največ napora moramo vložiti, da sedanji oblastniki ne bodo nikoli več v vladi," se je na dogodek na twitterju odzval predsednik LMŠ Marjan Šarec.

Da gre za namerno drezanje v povojni konsenz svetovne ureditve, ki temelji na zmagi zavezniških sil nad nacifašizmom v drugi svetovni vojni, je na twitterju zapisal tudi vidni član SD Jernej Pikalo: "Eno je pieteta do umrlih, povsem nekaj drugega pa glorifikacija sil, ki so sodelovale z okupatorjem in celo prisegle zvestobo 'vodji velike Nemčije'."

Generalni sekretar stranke SAB Jernej Pavlič pa se je na twitterju vprašal, kaj bosta zdaj storila stranka SMC in njen predsednik Zdravko Počivalšek. "To je šlo predaleč," je poudaril Pavlič, ki je v objavi označil tudi evropsko politično skupino Alde. SAB je namreč vodstvu evropskih liberalcev predlagala začetek postopkov za izključitev SMC iz Alde.

V zvezi s tem je predsedniku nemških liberalcev (FDP) Christianu Lidnerju pisal nekdanji slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel, ki je SAB očital sklepanje dogovorov z ekstremističnimi strankami, medtem ko se SMC po njegovih besedah trudi odmakniti od ekstremističnih politik.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta