Geoplin: Morebitna prekinitev tranzita ruskega plina prek Ukrajine bi lahko povzročila volatilnost cen

STA, M.R.
09.08.2024 14:34

Morebitne motnje na operativni točki za transport ruskega zemeljskega plina v Evropo prek Ukrajine v ruski Sudži, kjer Ukrajina izvaja vojaške operacije, bi lahko močno vplivale na cenovno volatilnost manj likvidnih trgovalnih točk.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Ukrajinska stran že dalj časa ponavlja, da pogodbe o tranzitu ruskega plina prek Ukrajine, ki poteče konec letošnjega leta, nima namena podaljšati, bo pa morebitnim evropskim interesentom pomagala pri prevzemu ruskega plina na ukrajinsko-ruski meji in tranzitu v Evropo. Če se zgodi prekinitev tranzita, bo Evropa morala trenutne količine ustrezno nadomestiti, predvidoma s severa in juga.

"Obe spremembi bosta najverjetneje močneje vplivali na cenovno volatilnost manj likvidnih trgovalnih točk, predvsem avstrijskega VTP, navkljub dejstvu, da Avstrija sicer pospešeno spreminja strukturo svojih dobavnih virov. Trenutne vojaške operacije v bližini ukrajinske vstopne točke Sudža bi v primeru eskalacije in posledično motenj v transportu prek omenjene točke opisani učinek prinesle nekaj mesecev prej," so navedli pri največjem slovenskem veletrgovcu s plinom.

Prek omenjene avstrijske točke - gre za veliko plinsko vozlišče Baumgarten na vzhodu države - plin prejema tudi Slovenija. Iz Avstrije je po podatkih Agencije za energijo lani prejela 68,3 odstotka vsega uvoženega plina. Po oceni agencije je bil delež ruskega plina pri uvozu iz Avstrije lani še zmeraj prevladujoč.

Slovenija sicer plin dobiva iz različnih virov, lani pa je oskrbo poleg uvoza iz Avstrije zagotavljala predvsem z uvozom iz Alžirije. Od tam je prek Italije po podatkih Agencije za energijo priteklo 28,3 odstotka vsega uvoženega plina.

Geoplin je na podlagi nedavno podpisanega memoranduma o sodelovanju prejšnji teden sklenil tudi prvi posel za dobavo zemeljskega plina z azerbajdžanskim energetskim velikanom Socar. V Geoplinu so posel označili za prvi korak k potencialnemu dolgoročnejšemu sodelovanju.

Rusija je sicer že pred časom napovedala, da bo v primeru, če Ukrajina pogodbe o tranzitu ruskega plina prek svojega ozemlja ne bo podaljšala, našla alternativne dobavne poti. Med drugim omenja pošiljke v obliki utekočinjenega plina.

Ukrajinska vojska je operacije v ruski regiji Kursk, kamor sodi tudi Sudža, začela v torek. Plinovod, katerega del je operativna točka v Sudži, je po poročanju tujih tiskovnih agencij lani v Evropo prenesel okoli 14,65 milijarde kubičnih metrov plina.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta