Gospodarstvo pod covidom: Bodo podjetja v drugo še vzdržala?

Zapiranje javnega življenja v gospodarstvu odpira vprašanja prevoza zaposlenih v službe, odsotnosti z dela zavoljo varstva otrok, karanten in ponovne zaustavitve izdaj gradbenih dovoljenj.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Avtobusni prevozniki s ponedeljkom zapirajo dejavnosti in večino zaposlenih pošiljajo na čakanje na delo.
Nataša Juhnov

Slovensko gospodarstvo, tisto, ki še lahko dela, je ponovno na preizkušnji. Od ponedeljka namreč ne bo več medkrajevnega, mestnega in železniškega potniškega prometa. Kot je pojasnil infrastrukturni minister Jernej Vrtovec, pa bodo lahko delodajalci za svoje delavce še naprej opravljali avtobusne prevoze v lastni režiji. Delavci se lahko organizirajo tudi tako, da se skupaj pripeljejo na delo v enem vozilu, vendar v njem ne sme biti več kot šest oseb, vse pa morajo biti zaposlene v istem podjetju, je še dejal Vrtovec, kar naj bi bilo včeraj usklajeno tudi z ministrstvom za notranje zadeve Aleša Hojsa. Za razreševanje transportnih zagat so na ministrstvu "čez noč ustanovili štab, s katerim bodo iskali rešitve, kako bi še dodatno organizirali prevoze na delo in z dela, da bi bilo čim manj nevšečnosti".

V Impolu odsotnosti zaradi karanten, v Boxmarku zavoljo varstva otrok

Toda eno je teorija, drugo praksa. V slovenskobistriškem Impolu, kjer je zaposlenih več kot 2300 ljudi, jih večina sicer uporablja lastni prevoz, tako da bodo posamezne težave s prevozi na delo reševali individualno. V skupini Impol je trenutno okuženih 32 zaposlenih, 36 jih je v samoizolaciji, 52 pa jih je koronavirus že prebolelo. Pomanjkanje zaposlenih v večji meri nadomeščajo z začasnim študentskim delom, za zdaj pa niso poslali zaposlenih na čakanje ali na delo po skrajšanem delovnem času, saj imajo zadosten obseg naročil.

Marjan Trobiš, direktor Boxmarka iz Kidričevega, je včeraj povedal, da so imeli v podjetju doslej s koronavirusom okuženih 35 ljudi, zaradi okužbe pa jih je te dni z dela odsotnih še pet: "V tem času smo delo organizirali tako, da je med zaposlenimi kar najmanj stikov, in to je, kot kaže, zajezilo širitev okužb. Mi smo spomladi, da bi zavarovali naše zaposlene, tudi ukinili organizirani avtobusni prevoz in zdaj delavci prihajajo na delo s svojimi avtomobili." Po reorganizaciji v Boxmarku dela v dveh izmenah še osemsto delavcev. Zadnje tedne je nekaj odsotnosti zaradi varstva otrok, a to ne vpliva na proces dela, saj se je za to možnost odločilo le dvanajst sodelavk. Bodo pa prisluhnili vsem, ki bi izrazile željo, da ostanejo s svojimi otroki, je še dejal Trobiš, ki ocenjuje, da reorganizacija Boxmarka, ki je sicer zahtevala odpustitev več sto zaposlenih, že kaže pozitivne rezultate, saj imajo dela dovolj, od države pa si kakih posebnih spodbud ne obetajo. "Ukrepi vlade so sicer za ohranitev gospodarstva dobrodošli, a ne verjamem, da bodo pomagali preživeti vsem. Gre za kapljico na vroč kamen, še posebno v panogah, kot sta gostinstvo in turizem," še meni Trobiš.

Skupino SIJ skrbi, kako bodo zaposleni prišli na delo

V skupini SIJ - Slovenska industrija jekla o aktualnih razmerah v proizvodnih družbah pojasnjujejo, da je bilo največ odsotnih zaposlenih zaradi koronavirusa ali ker so bili v stiku z obolelo osebo, oktobra, sedaj pa se zaposleni vračajo na delo in se število odsotnih zmanjšuje. V nobeni družbi Skupine SIJ zaradi odsotnosti zaposlenih niso zaustavili proizvodnje. Pri novih vladnih ukrepih jih trenutno skrbi predvsem ukinitev javnega prevoza, saj ta ukrep zaposlenim otežuje prihod na delo. "Prav tako se zaposleni po veljavnem odloku ne smejo skupaj voziti na delo v osebnih vozilih in za marsikoga, ki nima lastnega prevoza, to lahko pomeni težave, za podjetja pa nekoliko povečano število odsotnih zaposlenih," dodajajo v SIJ ne glede na pojasnila ministra Vrtovca, da bo to za delavce istih družb v praksi vendarle mogoče. Sicer so v SIJ že nedavno opozorili, da tržne razmere na evropskih in globalnih jeklarskih trgih ostajajo negotove. Jeklarski skladiščno-trgovski centri in drugi kupci so namreč pri nakupnih odločitvah previdni in ne naročajo za zalogo. Zato letos pričakujejo približno za desetino manj prihodkov od prodaje, okrevanje pa predvidoma v prihodnjem letu, ko naj bi se povpraševanje po jeklu povečalo.

Avtobusne motorje bodo morali spet ugasniti

S ponedeljkom pa bodo opravljanje svoje dejavnosti prekinili v družbi Avtobusni promet (AP) Murska Sobota, ki ima okoli 135 zaposlenih. Posledično bo večjemu delu zaposlenih, ki se neposredno ukvarjajo s prevozi, torej predvsem voznemu osebju, odrejeno čakanje na delo, pojasnjuje vodja profitnega centra Promet pri AP Vesna Rebrica. Kot pravi, so sicer v družbi dosledno upoštevali vse ukrepe po priporočilih ministrstva za infrastrukturo, med drugim so ves čas skrbeli za dezinfekcijo celotnih vozil, prav tako so vsi potniki in vozniki ves čas nosili maske, zagotavljali so jim tudi razkužila za roke. "V tem času nismo zaznali prenosa okužbe med potniki. Glede na strogo izvajanje vseh ukrepov ocenjujemo, da na javnem linijskem prevozu niti ni bilo večjih možnosti za potencialno širitev virusa." Kot izvajalci javne službe linijskih avtobusnih prevozov pa bodo morali ves čas ostati v pripravljenosti za takojšnje nadaljevanje dejavnosti, ko bodo razmere to omogočale. Pri tem imajo precejšnje fiksne stroške z vzdrževanjem voznega parka in tudi zaradi zagotavljanja splošne pripravljenosti vseh zaposlenih, saj jih iz istega razloga tudi ne odpuščajo. Rebrica še izpostavlja, da se v družbi ukvarjajo tudi z izvajanjem turističnih storitev; gre za področje, na katerem so zaradi posledic epidemije utrpeli izdatno škodo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta